Predstava
MAMO abonma : BACK TO THE BEAUTIFUL


Mi ga MAMO , kaj pa vi?

Ob drugi predstavi Mednarodnega abonmaja mariborskih organizacij tudi zadnja priložnost za vpis. Povezane mariborske javne in nevladne organizacije meščanom ponujajo skupen abonma, naslov sezone 2018/2019 je Srečelov.

Partnerji: Moment, Nagib, Lutkovno gledališče Maribor, SNG Drama Maribor, Platforma sodobnega plesa.

Back to the Beautiful / Nazaj k lepemu je mednarodni projekt dveh umetniških kolektivov, in sicer nemško-indijsko-ameriške naveze ter slovensko-avstrijske, ki se skozi različne prostorske konstelacije lotevata tem migracije, protestov ter moči in opolnomočenja. 

Avtorji in izvajalci: Sandra Chatterjee (Sandra Babli), Cynthia Ling Lee, Post Natyam Collective, Tomaz Simatovic in Tomaž Tomaljanović (Dualik Street-Fashion)

Partnerji in finančna podpora: Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Mesto München - oddelek za umetnost in kulturo, Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo, Szene Salzburg, Kuratieren in den szenischen Künsten (Univerza Salzburg in LMU München).

Organizator: Društvo Nagib in Narodni dom Maribor

Photo: Hubert Auer 

»Nazaj k lepemu (Drava)« je tretja različica participatorno-performativne instalacije, ki je premiero doživela v Salzburgu leta 2017. Navdih za prvi projekt sta avtorci Sandra Chatterjee in Cynthia Ling Lee našli v neokrnjenem naravnem okolju reke Saalach, po kateri poteka meja s sosednjo Nemčijo, ki predstavlja potencialno območje mejnih napetosti. Leta 2018 sta ustvarili različico instalacije ob reki San Lorenzo, kjer se nahaja zadnja kitajska četrt v Santa Cruzu v Kaliforniji, ter z njo naslovili vprašanji zgodovinskih kitajskih migracij in ksenofobije v regiji. Za mariborsko predelavo instalacije sta avtorici zbrali podobje, vezano na obrežja reke Drave skozi čas, ki rezonira z raznolikimi podobami vodnih teles rek Saalach, San Lorenzo in Drave, ki jih avtorici povezujeta z lepoto, migracijami in/ali nacionalnimi mejami.

Druga performativna instalacija avtorjev Tomaža Simatovića in Tomaža Tomljanovića je nastala v okviru projekta »Nazaj k lepemu« kot refleksija na temo opolnomočenja v kontekstu demonstracij, protestov in množičnih plesnih ritualov, kot sta bila recimo plesna kuga v srednjem veku ali kultura rejva. Rezultat njunega sodelovanja so instalacije, ki temeljijo na konceptih del(ovanj)a in sodelovanja. Avtorja v središče svojega dela postavljata kodificirano besedilo, razstavljeno na zidu, ki ga udeleženci s kombinacijo aktivnosti in refleksije, strateško odkrivajo na predlagani »poti opolnomočenja«.

Občinstvo se bo skozi instalacijo premikalo v treh različnih prostorih Narodnega doma Maribor, kjer bo poleg besedilnih, vizualnih in performativnih elementov vključen tudi neposreden stik z vodo. Gre za preplet poetičnih in političnih video podob, interaktivnih srečanj z občinstvom in utrinkov živega performansa, ki črpa iz kontradiktorne motivike vode, meje in lepote.

Projekt je poleg mariborskega, podprl tudi münchenski oddelek za umetnost in kulturo, Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Kuratieren in den szenischen Künsten (Univerza Salzburg in LMU München), Szene Salzburg ter Ministrstvo za kulturo.