ABONMA BORŠTNIK: NAŠ RAZRED


V vsaki od desetih epizod serije Abonma Borštnik v realnem času predstave opisujemo in komentiramo po eno od tekmovalnih predstav 53. Festivala Borštnikovo srečanje. Naš razred spremljajo: Lina Akif, študentka igre, Nika Bezeljak, režiserka, Zala Dobovšek, selektorica 53. Festivala Borštnikovo srečanje, Minca Lorenci, igralka, Timotej Novaković, študent igre, in Nika Švab, dramaturginja.

 

Montaža in oblikovanje zvoka: Aleš Zorec

Tehnična podpora: Boštjan Eržen, Youreup radio

Sočasno predvajanje: Radio MARŠ

Medijska podpora: Radio Študent

 

Tadeusz Slobodzianek: Naš razred

Prešernovo gledališče Kranj v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom

Prevajalka: Darja Dominkuš

Režiserka: Nina Rajić Kranjac

Dramaturginja: Marinka Poštrak

Scenografka: Urška Vidic

Kostumograf: Andrej Vrhovnik

Skladatelj in korepetitor: Branko Rožman

Koreografka: Tanja Zgonc

Lektorici: Barbara Rogelj, Andreja Androjna Menciger

Oblikovalec svetlobe: Borut Bučinel

Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Igrajo: Darja Reichman, Vesna Pernačič, Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Nejc Cijan Garlatti k. g., Benjamin Krnetić k. g., Peter Musevski, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko

 

Naš razred je šokantna pripoved o zapletenih poljsko-judovskih odnosih v dvajsetem stoletju, o kolektivni krivdi, o resnici, ki je očitno nihče ne potrebuje, in o zgodovini, ki ji ne moremo soditi, je spremeniti ali celo pojasniti. Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, ko so v majhnem poljskem mestu Jedwabne na krut način ubili po nekaterih navedbah 300, po drugih pa 1600 Judov. Dolgo prikrivana resnica o tem dogodku – da so pomor dejansko izvršili njihovi poljski someščani, in ne nacisti – je prišla na dan šele pred nekaj leti, saj so po vojni ta grozljivi pomor seveda zamolčali, preživeli pa so – tako rablji kot žrtve – morali sobivati še naprej, z vsemi osebnimi ranami, krivdo in maščevanji. Avtor te virtuozno napisane drame skorajda dokumentarno sledi usodam desetih učencev nekega povsem običajnega šolskega razreda, da skozi zapleten preplet usod prikaže grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije. Ti sta med ljudmi povzročili popoln razkol in sovraštvo in jih obremenili s kolektivno krivdo ter njenimi posledicami, ki ljudi določajo in zaznamujejo še danes. Ali kot pravi Wladek, eden izmed preživelih te neizmerno žalostne in hkrati poučne zgodbe: "Zmeraj sem verjel, da bo resnica na koncu zmagala."