Potential States


O predstavi

A obstajam, če Kurdistan ne obstaja? Sem živa, če je Jugoslavija mrtva?

Tri posameznice, pisateljica, režiserka in igralka, se srečajo in delajo predstavo o Jugoslaviji in Kurdistanu. Soočajo se z osebnostnimi razlikami, različnimi političnimi prepričanji in pristopi do gledališča. Kmalu postane jasno, da vsaka zasleduje svoj cilj. Različni cilji postanejo ovira. Potrebno se bo pogajati. Kakšen bo izplen? Kakšne so žrtve? Čigav glas bo slišan? Kdo si bo izboril največ prostora?

Predstava »Potential States« prikazuje transnacionalno evropsko uprizoritveno delo v nastajanju, ki razgrinja raznolikosti dinamike in okoliščin, ki vplivajo na umetniško delo, in ne razmišlja le o državah, mejah in kolektivnih pripovedih, temveč poudarja vzporednice med osebno in geopolitično realnostjo.

Predstava bo uprizorjena v angleščini s povzetkom v slovenščini.

***
V skladu s priporočili za preprečevanje širjenja novega koronavirusa prosimo, da na dogodke prihajate le zdravi, si ob prihodu razkužite roke, v zaprtih prostorih nosite zaščitno masko in upoštevate navodila organizatorjev.
***

Datumi uprizoritev:
18. in 19. september, Intimni oder GT22 / Moment, Maribor, Slovenija
23. in 24. september Gledališče Glej, Ljubljana, Slovenija
10. in 11. oktober, Ballhaus Ost, Berlin

O avtoricah koncepta:

Eva Nina Lampič (1985) deluje kot samostojna gledališka režiserka in ustvarjalka. Diplomirala je iz gledališke režije (Univerza v Ljubljani, 2011) in magistrirala iz gledaliških in uprizoritvenih študij (Univerza v Sheffieldu, 2013). Sodelovala je tako z institucionalnimi (Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, SNG Nova Gorica), kot neistititucionalnimi gledališči (Gledališče Glej, Ballhaus Ost, Moment). Prakso je opravljala v gledališču Maxim Gorki (2017), v Forced Entertainment (2013) in The Wooster Group (2013). Leta 2018 je projekt „Potential States“ prejel financiranje Fundacije Robert Bosch. Gre za dvoletno čezmejno sodelovanje z Beliban zu Stolberg, ki bo premierno prikazano v Sloveniji in Nemčiji.

Beliban zu Stolberg je od leta 2015 do 2019 študirala scenaristiko na Nemški akademiji za film in televizijo Berlin (DFFB). Med študijem je delala na filmih in spletnih serijah, po diplomi pa deluje kot scenaristka, producentka, dramaturginja in dramatičarka. Piše tudi prozo. Leta 2018 je bila v taz am wochenende objavljena njena kratka zgodba „Pelzland“. Zastopa jo agencija Verlag der Autoren. Leta 2018 je projekt „Potential States“ prejel financiranje Fundacije Robert Bosch. Gre za dvoletno čezmejno sodelovanje z Evo Nino Lampič, ki bo premierno prikazano v Sloveniji in Nemčiji.

Kolofon

Koncept: Eva Nina Lampič in Beliban zu Stolberg
Zasnova in izvedba: Barbara Kukovec (Maribor, Ljubljana), Eva Nina Lampič, Beliban zu Stolberg, Linda Vaher (Berlin)
Scenografija in dokumentacija: Dani Modrej
Oblikovanje zvoka: Aleš Zorec
Dramaturško svetovanje: Fabian Löwenbrück
Produkcija: Nika Bezeljak (Moment), Barbara Poček (Gledališče Glej), Tina Pfurr (Ballhaus Ost)
Izvršna produkcija: Anna Mareike Holtz (ehrliche arbeit)
Posebna zahvala: Jerko Bakotin, Boris Buden, Gülistan Gübrey, Gal Kirn, Erik Valenčič, Mitja Velikonja

Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, Mestna občina Ljubljana, Fundacija Robert Bosch (Nemčija)

Galerija