Unplugged


O predstavi

Leta 2015 so na Danskem naključno izbrali posameznike, ki so se za pol leta odklopili od socialnih omrežij. Udeleženci eksperimenta so ta čas preživeli mirneje, z manj stresa, bogatejše je bilo njihovo družabno in družinsko življenje. Kljub temu se jih je velika večina po poteku preizkusa vrnila v ustaljene tirnice … Ekonomisti prve polovice prejšnjega stoletja so za 21-ega napovedovali vsesplošno blagostanje s 4 urnim delavnikom, kar bi nam ga naj omogočil tehnološki razvoj … Mirsad Purivatra je nedolgo nazaj izjavil: “Živimo v družbi, v kateri je najpomembnejši dobiček, zaradi razvoja tehnologije smo izgubili pristnost … A kljub vsemu moramo ohraniti tisto človeško v sebi – z znanjem in kulturo.” S tem projektom poskušamo združevati oboje in obenem ustvarjati svojevrstne gledališke dogodke.

»Unplugged« je stičišče gledališča in »kina v živo«. Je dvoleten projekt, ki gradi na interakciji med nastopajočimi in gledalci ter ga v samosvojo celoto povezujejo aktivnosti filmskega ustvarjanja, ki se odvija neposredno pred očmi gledalcev.

Projekt je načrtovan iz petih produkcijskih form. Prvi štirje so »solo« uprizoritve, ki bazirajo na intimni, dinamični komunikaciji med nastopajočim in občinstvom. Nastajale bodo na Intimnem odru v Mariboru, novem uprizoritvenem prostoru, ki smo ga vzpostavili tekom dvoletnega projekta Inkubator Moment.

Zaključna produkcijska forma se napaja iz dotlej narejenega. Je zaključena celota, ki gradi od začetka in se pri tem opira na že narejeno. Ustvarjalci so na tej točki združeni v kolektiv, ki bo ustvarjal po metodi “devising theatre”. Soočamo umetnost in znanost, preizkušamo komunikacijo z občinstvom, konfrontiramo subjekt in objekt, detajl in maso, mikro in makro svet posameznika in družbe. Predvsem pa bomo prepletali njihova življenja, ki so pravzaprav naša in si jih ne bi smeli pustit ugrabiti na tako lahek način.

Produkcijske forme projekta:

  • Unplugged.Rok, solo Roka Kravanje.
  • Unplugged.Zala Ana, solo Zale Ane Štiglic.
  • Unplugged.Tilen, solo Tilna Kožamelja.
  • Unplugged.Maruša, solo Maruše Majer.
  • Unplugged.Izštekani.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.