Prostovanje: Korak v pravo smer


O predstavi

Dva back vokalista sredi praznega odra. Zdaj imata priložnost, da stopita v ospredje. Imata talent, imata pogum in imata hit program. Ali si v igri ali pa te ni.

“Eno je, kako stvari zgledajo. Drugo pa kakšne so v resnici. In kakšne so v resnici? V resnici so stvari takšne, kot zgledajo.”

V slabi uri Grega in Vito “oddelata” svoje spremljevalno vokalno delo, čeprav ni več ničesar, kar bi lahko spremljala in se svojega programa profesionalno držita od začetka do konca. Program: Time is on my side, Respect, Freedom, Children of the revolution, Power to the people, I feel free, Nothing’s gonna stop us now in več … Performans uprizarja absurd, ki ga trenutno živimo. To je situacija, v kateri politični sistem zgolj še vzdržuje videz nekakšnih fantomskih možnosti, priložnosti, svobode… V bistvu pa ni več nikogar, ki bi to lupino “demokratičnih vrednot” in “svobodne družbe” lahko osmislil z vsebino, kajti demokratična družba vsako možnost sproti tudi demokratično izniči. In ker želimo verjeti, da kljub temu za vsem skupaj še vedno obstaja neko skrito zakulisje, iz katerega prihajajo odločitve, to logiko generiramo tudi sami. Še vedno verjamemo, da živimo v svetu priložnosti. Toda zakulisja že zdavnaj ni več, za vsem skupaj že dolgo ni več nikogar, ki bi sprejel tveganje odločitve. Politike kot umetnosti sprejemanja odločitev, ni več. Ostaja samo še spektakel praznine.

***
S Prostovanjem selimo gledališče, film in pogovore na mestna dvorišča in trge. V času, ko moramo biti pozorni na medsebojno razdaljo in ko se je veliko uprizoritvenih umetnosti preselilo na splet, bomo skupaj z Živimi Dvorišči in Mobilnim Udarnikom praznovali živo umetnost na prostem, slavili edinstvenost vsakokratne gledališke izkušnje, stika umetnikov z občinstvom ter druženja, ki nam ga v letošnjem letu precej primanjkuje.
***
Vstopnina: 5 EUR / brezplačno za brezposelne in invalide. Število mest je omejeno. Rezervacije sprejemamo na rezervacije@moment.si. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.

Kolofon

Zamisel: Grega Zorc, Vito Weis, Bojan Jablanovec
Izvajalca: Grega Zorc in Vito Weis
Koncept, režija in besedilo: Bojan Jablanovec
Stilistka: Mateja Benedetti
Oblikovanje odra in svetlobe: Igor Remeta
Oblikovanje zvoka: Tomaž Grom
Fotograf: marcandrea
Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa s podporo Ministrstva za kulturo RS in MO Ljubljana
Premiera: 25. junij 2013, Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana
Trajanje: 50 min

Galerija