19. avgust / Opijske ladje / Knjižnica GT22

5.00 

Vizualni esej

Počisti
Šifra: opi-1 Kategorija:

Opis

Opijske ladje je vizualni esej, ki skozi čajni obred združuje poslikano keramiko in pripovedovanje. Na petih čajnih setih upodobljeni spregledani in pozabljeni trgovci, pirati, misijonarji in njihove ladje nas vodijo skozi zgodovino trgovine z opijem in čajem na Kitajskem. V pripovedih opijskih ladij pa se ne skrivajo le zgodbe o konfliktih, kolonizaciji in razvoju kapitalizma, temveč iz njih vznika razmislek o globokih posledicah trgovine s čajem in opijem na današnji čas.

Performans Čaj za pet: Opijske ladje Neja Tomšič izvaja od leta 2017. Gostoval je že v 11 državah. Projekt se je leta 2018 razvil v umetniško knjigo z naslovom Opijske ladje, ki je izšla pri založbi Rostfrei Publishing in prejela nagrado za najboljšo knjigo umetnika v letih 2017/2018 ter nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji Knjiga kot objekt.

***

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam z negativnim testom na covid-19, cepljenim ali prebolevnikom. Za otroke to pravilo ne velja.

Upoštevati moramo priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

***

Koncept, izvedba in poslikava: Neja Tomšič
Keramika: Anja Slapničar
Glasba: Gašper Torkar
Produkcija: Gledališče Glej in Neja Tomšič
Produkcija do 2018: MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti
Zahvala: Zisha – čajna hiša

Dodatne informacije

Izberi termin

,