Takorekoč: Napletanja – intimno politična zgodovina skrbi + Amater

Bojana Kunst: NAPLETANJA
Izvajata: Bojana Kunst in Damjana Černe

»Vse, kar je, je povezano, prav zato moraš biti, ko pričneš plesti, zelo pazljiva. Preštej natančno zanke in pazi, da ti ne uidejo iz igle. Ko boš že nekaj napletla, ti bo lažje šlo, a če ne boš skrbna, ti bo vse razpadlo, se zavozlalo in morala boš šteti znova.« Tako je omica govorila mali Bojani. Toliko in toliko let pozneje se spet pogovarjata – tokrat na gledališkem odru in na presečišču med feminizmom, politiko, etiko in ekologijo, v prepletu spomina ter premisleka. Skrb ni samo intimna zaveza, je tudi politično vprašanje. Bojana Kunst jo v svojem gledališkem eseju skupaj s soigralko Damjano Černe reflektira in plete nadvse previdno, poglobljeno ter skrbno.

Marko Radmilovič: AMATER

Nato pa bo nastopil Marko Radmilovič, novinar, pisatelj in dolgoletni pisar iz močvirja, ki bo v svojem Amaterju na sebi lasten satiričen način pretresal temelje gledališča, razpetega med ljubiteljstvo in visoko umetnost. Mija bo delila oder z Damjano Černe, Markov igralski partner pa bo Dario Varga.

Takorekoč – cikel gledaliških esejev smo v sezoni 2021/2022 ob vseh epidemičnih zapletih in zamolkih končno izvedle_i v celoti, aprila letos pa že tudi prva dva eseja novega cikla. Če v trenutku, ko smo ga snovale_i, nismo povsem jasno vedele_i, kam gremo, zdaj absolutno vemo, kje smo. Takorekoč se je razvil v izjemno zanimivo platformo raziskovanja odrskih praks nekje na meji med gledališčem, teorijo in literaturo.

Cikel gledaliških esejev Takorekoč, nastal pod kuratorskim vodstvom Boštjana Narata, je novost v slovenskem prostoru. Gre za filozofsko in teoretsko navdihnjena besedila z močno izraženo literarno dimenzijo, po možnosti obogatena z osebno noto – za besedila, ki jih na odru izvajajo njihove_i avtorice_ji same_i v tandemu z igralsko_im partnerico_jem. Gre torej za nov gledališki format, ki uspešno povezuje poglobljen razmislek o aktualnih (ali večnih) temah in njihovo dinamično podajanje, s čimer razbija predsodke, da to dvoje največkrat ne hodi z roko v roki.

besedilo
esej
filozofija
uprizarjanje
uprizarjanje esejev

Pretekle predstave

26. maj 2023 / Intimni oder GT22

Marko Radmilovič: AMATER

Izvajalca:

Marko Radmilovič in Dario Varga

Trajanje:

45 minut
Bojana Kunst: NAPLETANJA

Izvajalki:

Bojana Kunst in Damjana Černe

Trajanje:

45 minut

Kurator:

Boštjan Narat

Svetovalec:

Jernej Potočan

Tehnični vodja predstave:

Sven Horvat

Inspicient:

Demian Pinterič

Koprodukcija:

Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) in Moment Maribor

 

Ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Mestne občine Ljubljana in Mestne občine Maribor.