Kako oblikovati prostor za zgodbo?


V kleti GT22 je Moment v sodelovanju s Fundacijo Sonda in ostalimi dejavnimi organizacijami pričel z ustvarjanjem prostora za Intimni oder, ki bo namenjen tako gledališkim predstavam, koncertom kot tudi drugim socialno-družbenim dogodkom. Ideja o Intimnem odru je zasnovana kot fleksibilen prostor, ki bi poskušal zadovoljiti potrebe vseh dogodkov, ki se bodo v njem zvrstili.

V okviru scenografske delavnice bomo skozi prostorske in svetlobne eksperimente raziskovali potenciale obstoječega prostora. Z že vzpostavljenima slovenskima mladima scenografoma, Ajdo Primožič in Maticem Gselmanom, bomo na tri dnevni delavnici spoznali osnove arhitekture gledališča in scenografije, preučili bomo potrebe in pogoje za vzpostavitev gledališke predstave, raziskovali odnose med publiko in performerji ter preizkušali različne prostorske konfiguracije odra. Raziskovali bomo tudi preplet scenografije in svetlobe, ki sta neločljivo povezani. Spoznali bomo zasnovo in delovanje lokalnega gledališča ter obiskali referenčni oder. Končni produkt delavnice pa bo idejna rešitev za otvoritev Intimnega odra s scensko in svetlobno postavitvijo.

Mentorja delavnice: Ajda Primožič in Matic Gselman.

Ajda Primožič (rojena 30.7.1986 v Kranju) je scenografinja, ki v svojem delu povezuje različna polja vizualnih umetnosti. Diplomirala je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter že med študijem sodelovala z AGRFT in različnimi slovenskimi gledališči. Med drugimi je kot asistentka sodelovala z Aleksandrom Denićem pri uprizoritvi Še vedno vihar (SNG Drama Ljubljana in SSG Trst) in Striček Vanja (SSG Trst) ter z Jasno Vastl pri Prouhudo (LGL). Samostojno pa je delala pri predstavah Plemena (SSG Trst), Žaba Greta (LG Maribor), V prelomu (E.P.I. center), Boj v požiralniku (BiTeater), Vilinček z lune in Zlata ptica (Šentjakobsko gledališče). V zadnjem času se je specializirala v reciklaži scenografskih elementov in njihovo transformacijo v drugo okolje.

Matic Gselman je slovenski scenograf. Zaključil je študij arhitekture na FG Maribor, trenutno pa končuje magistrski študij scenografije na oddelku za alternativno gledališče akademije DAMU v Pragi. V prvih letih študija je kot asistent deloval s priznanim scenografom Markom Japljem, kasneje pa ustvarjal predstave tako v institucionalnih gledališčih (SNG Maribor, LG Maribor, LG Ljubljana, Mestno gledališče Ljubljansko), kot na neodvisni sceni (KUD Moment, Gledališče GLEJ, AGRFT, DAMU Praha). Nekatere izmed njih je bilo moč videti na festivalih Borštnikovo srečanje, Poletni lutkovni pristan, Festival studentskog pozorišta (Novi Sad).. V zadnje času se ukvarja z raziskovanjem alternativnih uprizoritvenih praks, predvsem z vidika fizičnega in Site specific gledališča.

Rok za prijave je 12. 3. 2015, rezervacije na rezervacije@moment.si

Cena delavnice je 10 EUR