ŠtudenTeater 4.0


Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Gledališče Glej Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Center mladih Koper in Moment Maribor v sodelovanju z GT22 vabijo vse gledališke ustvarjalce, praviloma stare med 18 in 30 let, da se pridružite projektu ŠtudenTeater 4.0!

Ideja projekta je ustanovitev ene ali več študentskih gledaliških skupin. Vsaka skupina bo dobila mentorja, ki pa ne bo deloval kot režiser, temveč kot nekdo, ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in jim pomagal pri študijskem procesu. Cilj projekta je, da skupine razvijejo svojo lastno gledališko poetiko in jo predstavijo v predstavi avtorskega gledališča.

Kraj izvedbe: Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica
Termini: 13. oktober 2018 - marec 2019
Mentorji: bodo objavljeni naknadno
Cena: 60,00 EUR
Rok prijave: 8. oktober 2018 oz. do zapolnitve mest.

Če je to ŠtudenTeater 4.0 – so obstajali tudi ŠtudenTeater 1.0, 2.0 in 3.0?
Seveda in neskromno moramo priznati, da ni bilo slabo. V treh letih je nastalo 18 predstav. V zadnjih dveh letih so se štiri predstave ŠtudenTeatra uvrstile na zaključni Festival Vizije – Festival mladinske kulture in pobrale tri vizionarje, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti.

Še utrip festivala Glej, ŠtudenTeater: https://www.youtube.com/watch?v=JxFLC3Us5Xg

Kdo se lahko prijavi?
K projektu se lahko pridružijo vsi mladi, praviloma stari od 18 – 30 let. Študentski status ni pogoj. Prijavijo se lahko posamezniki kot tudi že delujoče skupine.

Kako bo potekalo delo?
Vsi prijavljeni se bomo zbrali na vikend delavnici 13. in 14. oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali tematike igre, govora in giba. Hkrati se bomo dodatno spoznali in na podlagi skupnih interesov/časa sestavili skupine. Za tiste, ki nimajo toplega doma v Ljubljani, bomo skušali zagotoviti prenočišča.
Vsaki skupini bo dodeljen mentor (poklicni gledališki ustvarjalec), ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta, pri samem procesu študija in pri oblikovanju predstave. Vsaka skupina bo izbrala temo iz nabora tem. Do konca vikend delavnic bo izdelala osnovno idejo in jo predstavila svojemu mentorju.
Čez teden dni bo sledila delavnica avtorskega gledališča, kjer bo vsaka skupina posebej s svojim mentorjem do kosti obrala svojo temo. In jo potem sestavila v osnovo za genialno predstavo. Vaje bodo potekale po dogovoru, točen urnik si bo skupina sestavila sama. Vsaka skupina bo ob pomoči svojega mentorja izdelala (kot rečeno genialno predstavo), ki jo bomo predstavili na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani, Kopru, Novi Gorici in Mariboru, predvidoma v marcu 2018.

Kaj, če se ne morem udeležiti vikend delavnic?
Vikend delavnice so zelo pomembne ne samo zato, ker so delavnice vedno koristne, temveč tudi in predvsem zato, ker tam spoznaš ostale udeležence. Skupine boste sestavili sami – na podlagi tega, med kom so preskočile iskrice, s kom bi res želeli delati na projektu. In kdo so tisti, ki imajo čas takrat, kot ga imam jaz. Če te ne bo na delavnici, potem ne bo iskric …
Seveda pa je udeležba v projektu možna tudi za tiste, ki imajo 12. in 13. 10. že druge, neodložljive načrte. Te bomo priključili v že formirane skupine.

Kje bodo potekale vaje?
Vaje bodo potekale v prostorih Gledališča Glej in v prostorih JSKD v Ljubljani, v prostorih GT22 in prostorih JSKD v Mariboru, v prostorih SNG Nova Gorica in Točke ZKD Nova Gorica in v prostorih Centra mladih Koper v Kopru.
Kaj nudimo?

Kaj nudimo?
Gledališče Glej, GT22, SNG Nova Gorica, Center mladih Koper in JSKD bodo izvedli uvodne delavnice, zagotovili mentorje, prostore za vaje in predstave, logistično podporo, PR za premierno predstavo ter omogočili osnovni proračun za predstave.

Kaj so moje obveznosti?
Resnost, zanesljivost, želja po ustvarjanju.
Kotizacija za sodelujoče je 60 EUR.

Kako se prijavim?
Izpolni elektronsko prijavo.