Palmyra

Palmyra je politična drama, mešanica dejstev in fikcije. Nastala je z mislijo na uničenje starodavnega sirskega mesta z istim imenom. Predstava raziskuje maščevanje, politike uničenja in tisto, čemur pravimo barbarsko. Občinstvo vabi k odmiku od populističnih novic in nudi razmislek o civilizaciji in razpadu odnosov.

Starodavno mesto Palmira je bilo eno najbolje ohranjenih na svetu. Turisti z vsega sveta so občudovali znamenita templja Bel in Bal Šamin ter Slavolok zmage. Leta 2015 je nadzor nad mestom prevzel ISIS, uničil templje, izropal grobove in uporabil amfiteater za izvajanje javnih usmrtitev. Leto kasneje, ko je bil ISIS odstranjen iz mesta, so v amfiteatru uprizorili koncert z naslovom »Z molitvijo iz Palmire: Glasba oživlja starodavne zidove«. V nagovoru pred koncertom je nekdanji vodja londonskega simfoničnega orkestra Valery Gergiev dejal: »Naš koncert v Palmiri je poziv vsem, da se združimo v miru in enotnosti ter skupaj delujemo proti zlu in terorizmu. (…) Protestiramo proti barbarom, ki so uničili spomenike svetovne kulture. Protestiramo proti usmrtitvam ljudi na tem veličastnem odru.«

O avtorjih:

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas sta ljubljenca festivalskih občinstev po vsem svetu. Njun umetniški izraz je mogoče strniti v preprosto sintagmo politično je osebno in osebno je politično. Vojna v Siriji, globalna ekološka katastrofa, migracije znotraj Trdnjave Evropa. Noben konflikt ni tako velik, da ga ne bi bilo mogoče strniti v boj med dvema performerjema. Bertrand in Nasi se s humorjem lotevata razlik, ljubezni, frustracij, sovraštva in sprave. Pred nami se na odru zrcali vsa paradoksalnost političnih kriz, ki jih živimo, in sproža vprašanje, kako jih lahko premagamo. Veljata za enega najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi, ki na novo izumljata politični teater.

Uprizoritev poteka v okviru Festivala Prestopi/Crossings.

***

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam z negativnim testom na covid-19, cepljenim ali prebolevnikom. Za otroke to pravilo ne velja.

Upoštevati moramo priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

***

barbarism
Crossings Festival
psychology
relations
revenge
Syria

Awards and festivals

  • nagrada Total Theatre za inovacije in eksperimentiranje na Festivalu Edinburgh 2017 (premierna uprizoritev)
  • nagrada Grand Prix na festivalu Stockholm Fringe 2017
  • uvrstitev med 10 najboljših predstav leta 2017, Whats on Stage
  • uvrstitev med 10 najboljših predstav leta 2017, The Guardian
  • nagrada žirije na FITT Festivalu Tarragona 2018
  • leta 2020 sta Bertrand Lesca in Nasi Voutsas prejela prestižno nagrado Forced Entertainment

Video

Past performances

03. september 2021 / Intimni oder GT22
04. september 2021 / Intimni oder GT22
Avtorja in nastopajoča:

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas

Dramaturgija:

Louise Stephens

Oblikovanje svetlobe:

Jo Palmer

Fotografije:

Alex Brenner

Produkcija:

Bertandnasi, Farnham Maltings (Edward Fortes & Hannah Slimmon), Anglija

Podpora:

CroquisBCN (Barcelona), Bristol Ferment, MAYK, Tobacco Factory Theatres, Nuffield Southampton Theatres, Ovalhouse, HOME in Arts Council England