Takorekoč: Samo paranoiki preživijo

Cikel gledaliških esejev Takorekoč prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev

Esejistka:
Renata Salecl (z Romano Šalehar): Samo paranoiki preživijo

V frizerskem salonu se srečata znanki, ena je filozofinja, ki raziskuje bannonovsko politiko desnega populizma, druga pa znana podjetnica, ki se je odločila vstopiti v politiko (igra jo Romana Šalehar). Podjetnica poskuša prepričati filozofinjo, naj postane njena politična svetovalka, v dinamičnem dialogu med teorijo in prakso pa se izkaže, da srečanje morda le ni bilo čisto naključno.

Cikel gledaliških esejev Takorekoč – termin esej je v tem kontekstu uporabljen precej svobodno in označuje besedilo s teoretsko osnovo in jasno poudarjeno literarno dimenzijo, po možnosti obogateno z osebnimi konotacijami – prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev.

Gre za filozofsko in teoretsko navdihnjena besedila z močno izraženo literarno dimenzijo, po možnosti obogatena z osebno noto – za besedila, ki jih na odru izvajajo njihove_i avtorice_ji same_i v tandemu z igralsko_im partnerico_jem. Gre torej za nov gledališki format, ki uspešno povezuje poglobljen razmislek o aktualnih (ali večnih) temah in njihovo dinamično podajanje, s čimer razbija predsodke, da to dvoje največkrat ne hodi z roko v roki.

besedilo
esej
filozofija
uprizarjanje
uprizarjanje esejev

Pretekle predstave

11. december 2021 / Intimni oder GT22
19. januar 2022 / Nova pošta, Ljubljana
05. marec 2022 / Nova pošta, Ljubljana
Esejistka:

dr. Renata Salecl

Igralka:

Romana Šalehar

Kurator:

Boštjan Narat

Fotografije:

Nada Žgank

Koprodukcija:

Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) in Kulturno-umetniško društvo Moment

Podpora:

Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor