Zbor za publiko

Zbor za publiko

  Zbor za publiko je platforma za dialog med gledalci na eni in ustvarjalci, producenti in teoretiki sodobnih scenskih umetnosti na drugi strani. Platforma nastaja v sodelovanju z zavodom Via Negativa, Bunker, Društvom Mesto žensk, Momentom, Zavodom Sploh, Zavodom En Knap. Naš skupni strateški cilj je načrten in kontinuiran razvoj ciljnega občinstva. 

  Program poteka čez celotno sezono. Zbor sledi aktualnim premieram in njihovim ponovitvam. V letu 2024 načrtujemo 11 Zborov za publiko. Zbori bodo potekali kot serija pogovorov z gledalci po predstavah na različnih prizoriščih neodvisne scene. Diskusijske tematike bodo odpirali Katarina Stegnar, Maša Radi Buh, Teja Reba, Klemen Kovačič in Lea Kukovičič, ki bodo tudi moderirali pogovore v živo.

  Zbor za publiko že od leta 2013 (sistematično pa s sezono 2015/16) razvija format inovativnega in odprtega razmišljanja o aktualni produkciji sodobne scenske umetnosti. To je prostor refleksije, dialoga, socializacije, informiranja in arhiviranja. Aktualno produkcijo želimo približati občinstvu, ki redko pride do besede in omogočiti ustvarjalcem, da slišijo glasove tistih, ki ponavadi samo gledajo. Platforma se je izkazala kot izjemno mesto deljenja gledalske izkušnje in je kot taka nepogrešljiv del živahnega dogajanja na neodvisni sceni.

  Na Zboru ne gre za razprave o konceptualnih ali teoretskih izhodiščih predstav. Besedo imajo izključno gledalci. Gre za artikulacijo gledalskih izkušenj, občutkov in refleksij o tem, kakšno razmerje je predstava vzpostavila s svojo publiko, kako je predstava “govorila” z nami in kako smo mi “govorili” z njo … Detektirati želimo trenutke, v katerih smo se prepoznali kot nekaj kar presega individualne razlike med nami – kot publika. Je to predstavi uspelo? Kdaj, kako in zakaj?

  Verjamemo, da gledalec, ki je na nek način “posvečen” v razloge, strategije in probleme sodobne umetnosti, da gledalec, ki “razume” zakaj nas določen kontekst sili v nek arbitraren “zato”, da takšen gledalec lahko ponovno z užitkom anticipira in percipira početje sodobnega scenskega umetnika. Prepričani smo, da je potrebno iznajti načine, kako gledalca umestiti v ustvarjalni (miselni) proces nastajanja predstave, performansa, dogodka (in ne le, da ga seznanjamo z rezultatom).

  Zbor za publiko je eden izmed dolgoletnih strateških projektov Maske in partnerjev.

  Arhiv Zborov za publiko

  Krvne zgodbe/Blood Stories, 2. 9. 2023

  Godzilla Tribute Band, 6. 11. 2022

  Slaba družba, 20. 8. 2021

  Heroj 3.0 – Več kot besede, 7. 12. 2019 (Plesni teater Ljubljana)