ŠtudenTeater

ŠtudenTeater 9.0!

Vpis v novo sezono do 25. oktobra.

Odpiramo vpis v deveto sezono ŠtudenTeatra! Za vse tiste, ki ste vedno slutili, da imate v sebi performerja, pa mu do zdaj še niste pustili, da skoči na oder. Odlični profesionalni igralci in režiserji vas bodo popeljali skozi večmesečne delavnice avtorskega gledališča do končne predstave. Spoznali boste zgodovino, producente, prizorišča, teorijo, predvsem pa prakso teatra. 

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22, Hiša otrok in umetnosti, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in ZKD Nova Gorica s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, lutkovnega, performativnega in glasbenega gledališča.

Ponovno ponujamo dva izobraževalna modula: enega za tiste, ki jih zanimajo osnove gledališča na teoretskem nivoju (MODUL 1), ter drugega za tiste, ki si po uvodnih teoretskih predavanjih in skupinskih delavnicah želijo stati tudi na odru (MODUL 2). Rok prijave je 25. oktober 2023. Kontakt: zoran@moment.si, info@glej.si.

Kako poteka letošnji ŠtudenTeater?

Po uvodnih skupinskih delavnicah in izobraževanih kursih pod vodstvom vrhunskih strokovnjakov (MODUL 1) se boste razdelili v gledališke skupine, ki bodo oblikovane glede na polje zanimanja (sodobni ples, avtorsko gledališče, lutke, interdisciplinarni pristopi itn.) ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo lastno gledališko poetiko (MODUL 2). Na koncu sledi festival ŠtudenTeater 9.0, na katerem boste javnosti predstavili svoje predstave. 

Kraj izvedbe:

Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica

Termini:

oktober 2023 – marec 2024

Cena (Maribor, Koper, Nova Gorica):

MODUL 1 (uvodne skupinske delavnice in teoretska predavanja): 50 evrov
Po zaključku modula se lahko odločite za doplačilo razlike v ceni in udeležite programa MODUL 2 (praktične delavnice in ustvarjanje predstave).

MODUL 2 (uvodne skupinske delavnice, teoretska predavanja, praktične delavnice z mentorji in produkcija predstave): 90 evrov

Cena za udeležence v Ljubljani:

MODUL 1 (uvodne skupinske delavnice in teoretska predavanja): 75 evrov
Po zaključku modula se lahko odločite za doplačilo razlike v ceni in udeležite programa MODUL 2 (praktične delavnice in ustvarjanje predstave).

MODUL 2 (uvodne skupinske delavnice, teoretska predavanja, praktične delavnice z mentorji in produkcija predstave): 115 evrov

Cena kotizacije za udeležence v Ljubljani vključuje udeležbo pri programu Abonma Transferzala.

Abonma Transferzala je gledališko-plesni-performerski abonma, ki v sebi združuje izbor predstav petih ljubljanskih neodvisnih odrov: Centra kulture Španski borci, Gledališča Glej, Stare mestne elektrarne – Elektro Ljubljana, Plesnega Teatra Ljubljana in Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska).

Združevanje slednjih, ki s svojo drzno in prepoznavno gledališko ter plesno produkcijo bogatijo kulturno dogajanje prestolnice, izvira iz preproste želje vseh sodelujočih po abonmaju: obiskovalkam in obiskovalcem kulturnih dogodkov predstaviti najboljše, kar ponujajo sodelujoči neodvisni odri ter pritegniti vse tiste, ki bi te predstave še želeli videti.

V okviru Transferzale si lahko abonenti ogledajo 5 različnih predstav, ki so nastale na neodvisnih odrih, izmed katerih si bo abonent izbral po eno z vsakega odra. Prav tako prejmejo abonenti poseben 50 % popust za ogled ostalih predstav, ki jih ponujajo odri znotraj abonmaja.

 

Rok prijave:

25. oktober 2023 oz. do zapolnitve mest.

Uvodni vikend delavnic:

V Mariboru se uvodoma dobimo 4. (ob 16h) in 5. novembra 2023. V Ljubljani se uvodno srečanje zgodi 21./22. 10. 2023.

 

Je ŠtudenTeater 9.0 začetek zgodovine?

Ni! Program izvajamo že devet let. Redno so se uvrščale na Festival mladinske kulture Vizije in pobrale številne nagrade, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti. Mnoge so bile uvrščene tudi v redni gledališki spored.

Kdo se lahko prijavi?

Mladi in mladi po srcu – načeloma pa stari med 18 in 30 let. Študentski status ni pogoj za sodelovanje. Prijavijo se lahko tako posamezniki, kot tudi že delujoče skupine, ki so pripravljene sprejeti še kakšnega člana.

Kako se lahko prijavim?

Izpolniš prijavnico na tej povezavi. Prijaviš se lahko na MODUL 1 ali MODUL 2. Možna je tudi začetna prijava na teoretski modul, ki ga nato nadgradiš z vpisom v praktični MODUL 2 (pri čemer doplačaš zgolj razliko v ceni).

 

Kako bo potekalo delo?

–>UVODNA VIKEND DELAVNICA: Vsi prijavljeni se bomo zbrali na uvodni vikend delavnici oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali tematike performansa, igre, govora in giba.

–>CIKEL TEORETSKIH PREDAVANJ: Uvodnemu vikendu bodo sledila teoretska online predavanja o osnovah gledališča ter neodvisni uprizoritveni sceni s strani prepoznavnih dramaturgov, režiserjev in performerjev. Nato sledijo fizični obiski hiš različnih producentov neodvisne uprizoritvene scene.

–>PRAKTIČNE DELAVNICE Z MENTORJI: Skozi študijske vikende avtorskega gledališča boste z mentorji ustvarjali v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici (točen razpored terminov in mentorjev bo za vsak kraj objavljen na uvodnem vikendu v Ljubljani). V študijskem procesu se bomo dodatno spoznali in na podlagi skupnih interesov sestavili skupine.

Vsaki skupini bo dodeljen mentor (poklicni gledališki ustvarjalec-režiser, igralec, performer), ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in predstave.

–>FESTIVAL ŠTUDENTEATER 9.0: Vsaka skupina bo ob pomoči svojega mentorja izdelala (genialno) predstavo, ki jo bomo predstavili na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani in s premierami v Mariboru, Kopru, Novi Gorici predvidoma marca 2024.

Mentorji:

Maribor: Minca Lorenci

Ljubljana: mentor_ica bo še določen_a

Koper: mentor_ica bo še določen_a

Nova Gorica: mentor_ica bo še določen_a (v sodelovanju z ZKD Nova Gorica)

 

Kaj, če se epidemija vrne?

V tem primeru se bo del procesa preselil na splet, o čemer vas bomo pravočasno obvestili.

Kaj, če se ne morem udeležiti vikend delavnic?

Vikend delavnice so zelo pomembne ne samo zato, ker so delavnice vedno koristne, temveč tudi in predvsem zato, ker tam spoznaš ostale udeležence.

Udeležba v projektu pa je vseeno možna tudi za tiste, ki imajo na uvodni vikend neodložljive obveznosti.

 

Kje bodo potekale vaje?

Vaje bodo potekale na različnih lokacijah v Ljubljani, Mariboru (GT22), Kopru (CMK Koper), Novi Gorici (TOČKA). Festival poteka marca v Ljubljani. 

Kaj ponujamo?

Organizatorji bomo izvedli uvodne delavnice in zagotovili mentorje za študijski proces, prostore za vaje in predstave, logistično podporo, PR za premierno predstavo ter omogočili osnovni proračun za predstave.

Kaj so moje obveznosti?

Resnost, zanesljivost in želja po ustvarjanju.

Festivalska ekipa in produkcija

Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Jan Pirnat, Inga Remeta

Idejna zasnova projekta: Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)

Koordinacija študijskih vikendov: JSKD Maribor, JSKD Koper, JSKD Nova Gorica

Vodja festivalske tehnike: Grega Mohorčič

Izvršna produkcija: Inga Remeta

Oblikovanje: Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović / Grupa Ee

Glej, stiki z javnostmi: Tina Malenšek

JSKD, stiki z javnostmi: Kreativna baza in Proevent d.o.o.

www.glej.si

www.jskd.si

Festival organizirajo: Gledališče Glej, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Moment v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti, Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in ZKD Nova Gorica

Festival podpirajo: JSKD, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

 

***