ŠtudenTeater

ŠtudenTeater 7.0!

[vpis v ŠtudenTeater 7.0 je zaključen]

Korona morda lahko ustavi cel svet, nas pa bolj težko. Odpiramo vpis v že sedmo sezono ŠtudenTeatra! Za vse tiste, ki ste vedno slutili, da imate v sebi performerja, pa mu do zdaj še niste pustili, da skoči na oder. Odlični profesionalni igralci in režiserji vas bodo popeljali skozi večmesečne delavnice avtorskega gledališča do končne predstave. Spoznali boste zgodovino, producente, prizorišča, teorijo, predvsem pa prakso teatra.

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Kulturno-umetniško društvo Moment v sodelovanju z GT22 in Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju s Hišino lutkovno akademijo s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, performativnega, lutkovnega in glasbenega gledališča. Letos prvič uvajamo dva izobraževalna modula: enega za tiste, ki jih zanimajo osnove gledališča na teoretskem nivoju (MODUL 1), ter drugega za tiste, ki si po uvodnih teoretskih predavanjih in skupinskih delavnicah želijo stati tudi na odru (MODUL 2).
Rok prijave je 15. oktober 2021, prijaviš se na tej povezavi.
[VPIS JE ZAKLJUČEN]

Kako bo potekal letošnji ŠtudenTeater?

Po uvodnih skupinskih delavnicah in izobraževanih kursih pod vodstvom vrhunskih strokovnjakov (MODUL 1) se boste razdelili v gledališke skupine po pet oseb, ki bodo oblikovane glede na polje zanimanja (sodobni ples, avtorsko gledališče, lutke, interdisciplinarni pristopi itn.) ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo lastno gledališko poetiko (MODUL 2). Na koncu sledi festival ŠtudenTeater 7.0, na katerem boste javnosti predstavili svoje predstave.

Kraj izvedbe:

Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica, Novo mesto

Termini:

oktober 2021 – marec 2022

Cena:

  • MODUL 1* (uvodne skupinske delavnice in teoretska predavanja): 50 EUR
  • MODUL 2 (uvodne skupinske delavnice, teoretska predavanja, praktične delavnice z mentorji in produkcija predstave): 80 EUR

*Po zaključku MODULA 1 se lahko odločite za doplačilo razlike v ceni in udeležite programa MODUL 2 (praktične delavnice in ustvarjanje predstave)

Rok prijave:

15. oktober 2021 oz. do zapolnitve mest.

Je ŠtudenTeater 7.0 začetek zgodovine?

Ni! Program izvajamo že sedmo leto. V tem času je nastalo 33 predstav. Redno so se uvrščale na Festival mladinske kulture Vizije in pobrale številne nagrade, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti. Mnoge so bile uvrščene tudi v redni gledališki spored.

Kdo se lahko prijavi?

Mladi in mladi po srcu – načeloma pa stari med 18 in 30 let. Študentski status ni pogoj za sodelovanje. Prijavijo se lahko tako posamezniki, kot tudi že delujoče skupine, ki so pripravljene sprejeti še kakšnega člana.

Kako se lahko prijavim?

Izpolniš prijavnico na tej povezavi. Prijaviš se lahko na MODUL 1 ali MODUL 2. Možna je tudi začetna prijava na teoretski modul, ki ga nato nadgradiš z vpisom v praktični MODUL 2 (pri čemer doplačaš zgolj razliko v ceni). Kontakt za več informacij: info@glej.si.

Kako bo potekalo delo?

–> UVODNA VIKEND DELAVNICA: Vsi prijavljeni se bomo zbrali na uvodni vikend delavnici oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali tematike performansa, igre, govora in giba.
–> CIKEL TEORETSKIH PREDAVANJ: Uvodnemu vikendu bodo sledila teoretska online predavanja o osnovah gledališča ter neodvisni uprizoritveni sceni s strani prepoznavnih dramaturgov, režiserjev in performerjev. Predavatelji in predavateljice: Tin Grabnar (režija), Nina Šorak (dramaturgija), Marko Bratuš (avtorsko gledališče). Nato sledijo fizični obiski hiš različnih producentov neodvisne uprizoritvene scene.
–> PRAKTIČNE DELAVNICE Z MENTORJI: Skozi študijske vikende avtorskega gledališča boste z mentorji ustvarjali v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu in Novi Gorici (točen razpored terminov in mentorjev bo za vsak kraj objavljen na uvodnem vikendu v Ljubljani). V študijskem procesu se bomo dodatno spoznali in na podlagi skupnih interesov sestavili skupine.
Vsaki skupini bo dodeljen mentor (poklicni gledališki ustvarjalec-režiser, igralec, performer), ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in predstave. Mentorji: Rok Kravanja, Vid Klemenc, Tatjana Peršuh in drugi.
–> FESTIVAL ŠTUDENTEATER 7.0: Vsaka skupina bo ob pomoči svojega mentorja izdelala (genialno) predstavo, ki jo bomo predstavili na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani in s premierami v Mariboru, Kopru, Novi Gorici in Novemu mestu predvidoma marca 2022.

Kaj, če epidemije nikoli ne bo konec?

V tem primeru se bo del procesa preselil na splet, o čemer vas bomo pravočasno obvestili.

Kaj, če se ne morem udeležiti vikend delavnic?

Vikend delavnice so zelo pomembne ne samo zato, ker so delavnice vedno koristne, temveč tudi in predvsem zato, ker tam spoznaš ostale udeležence.

Udeležba v projektu je možna tudi za tiste, ki imajo na uvodni vikend neodložljive obveznosti.

Kje bodo potekale vaje?

Vaje bodo potekale na različnih lokacijah v Ljubljani, Mariboru (Karantena), Kopru (CMK Koper), Novi Gorici (TOČKA) in Novemu mestu (Večnamenska dvorana JSKD). Festival poteka marca v Ljubljani.

Kaj ponujamo?

Organizatorji bomo izvedli uvodne delavnice in zagotovili mentorje za študijski proces, prostore za vaje in predstave, logistično podporo, PR za premierno predstavo ter omogočili osnovni proračun za predstave.

Kaj so moje obveznosti?

Resnost, zanesljivost in želja po ustvarjanju.

Festivalska ekipa in produkcija

Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Jan Pirnat, Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)

Idejna zasnova projekta: Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)

Koordinacija študijskih vikendov: JSKD Maribor, JSKD Koper, JSKD Nova Gorica in JSKD Novo mesto

Vodja festivalske tehnike: Grega Mohorčič

Izvršna produkcija: Inga Remeta

Oblikovanje: Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović / Grupa Ee

Glej, stiki z javnostmi: Tjaša Pureber

JSKD, stiki z javnostmi: Kreativna baza in Proevent d.o.o.

www.glej.si
www.jskd.si

Festival organizirajo: Gledališče Glej, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Kulturno-umetniško društvo Moment v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti, Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in ZKD Nova Gorica.

Festival podpirajo: JSKD, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

***

Kako je bilo ŠtudenTeatru 6.0?

Zaradi epidemije je delo v prvem delu potekalo prek spleta. Slušatelji, ki jih je bilo okoli 60, so od oktobra 2020 dalje spremljali spletna predavanja gledaliških strokovnjakov (dramaturgov, režiserjev, igralcev itn.) in se spoznavali z neodvisno gledališko produkcijo in producenti.

ŠtudenTeatrovcem so predavali dramatičarka Simona Semenič (Dramski trikotnik), dramaturginja Kim Komljanec (Beseda za oder), lutkar Anže Virant (Uporaba novih tehnologij v uprizoritvenih umetnostih), režiser Jure Novak (Osnovni principi avtorskega gledališča), režiser Tin Grabnar (Režija avtorskega gledališča) in performer Gregor Zorc (Dajte mi tekst).

O delovanju nevladnih producentov v kulturi in sodobnih pristopih v gledališču so spregovorili Inga Remeta (Gledališče Glej), Pia Brezavšček (Zavod Maska), Mojca Jug in Alma R. Selimović (Zavod Bunker), Zoran Petrovič (Moment) in Sara Horžen (Via Negativa).

Udeleženci so se nato pod vodstvom strokovnih mentorjev razdelili v gledališke skupine ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo gledališko poetiko. Nastale so tri predstave: Več nas bo, prej bo te igre konec?, Serafim in Mi, otroci. Predstave so v sklopu festivala ŠtudenTeater 6.0 (Ljubljana, 10.-11. junij 2020) predstavili tudi širšemu občinstvu. Mentorji predstav so bili Barbara Kukovec, Anže Virant in Luka Marcen.