TRIGGER


TRIGGER 2021: 29. maj - 1. junij

TRIGGER je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Moment razvija v partnerstvu z Gledališčem Glej, Slovenskim mladinskim gledališčem (program Nova pošta), Mestom žensk, Pekinpahom, Bunkerjem in Masko ter v koprodukciji s Centrom za kreativnost.

Del programa razvijamo tudi v sodelovanju s Festivalom Prestopi/Crossings, mrežo Reshape in agencijo ONDA - Francosko agencijo za distribucijo sodobne performativne umetnosti in njihovo serijo Parkurjev, ki francoskim programerjem omogočajo spoznavanje novih uprizoritvenih kontekstov v različnih državah. Letos se bo showcase program TRIGGER v Ljubljani in Mariboru odvil med 29. majem in 1. junijem.

TRIGGER krepi kompetence neodvisnih producentov in umetnikov na področju internacionalizacije in mednarodnih povezav. Platforma je sestavljena iz dveh ključnih delov. Mednarodnim programerjem na showcase-u v nekaj dnevih prikažemo izbor tukajšnjih produkcij s potencialom za mednarodni trg. Hkrati prek diskurzivnega programa z domačimi in tujimi gosti preizprašujemo obstoječe in iščemo nove modele mednarodnega in lokalnega sodelovanja. Hkrati kontekstualiziramo uprizoritvene prakse in vzpostavljamo mrežo za njihovo decentralizacijo. Prek delavnic s kuratorji, producenti, agenti in specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja ter umetniških delavnic, s katerimi podpiramo nove priložnosti za mreženje med lokalnimi in mednarodnimi producenti, TRIGGER deluje tako lokalno kot regionalno.

V partnerstvu s Centrom za kreativnost tudi v letu 2021 organiziramo obisk tujih programerjev v sklopu showcase-a, ki si bodo lahko ogledali lokalne produkcije s potencialom za preboj v tujino. S priznanimi strokovnjaki in umetniki organiziramo delavnice, mentoriranja in pogovore. Vse s ciljem, da krepimo kompetence in veščine tukajšnjih producentov ter skrbimo za mednarodno vidnost tukajšnje umetniške produkcije.

Letos v središče našega premišljevanja TRIGGER odpira vprašanje prihodnosti mednarodnega sodelovanja in umetniške distribucije pod novimi pogoji, ki so jih prinesle zdravstvene, ekološke in socialne krize. Še posebej bomo osvetlili izzive decentralizacije - tako v nacionalnih kot mednarodnih kontekstih.

Podrobnejši program sledi kmalu.

TRIGGER 2021 je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.

Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 Platformo TRIGGER sofinancirajo tudi Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

TRIGGER 2021 save the date