KUV

PREDSTAVE IN DELAVNICE

Godzilla Tribute Band

Takorekoč: Antigona

  • za mlade od 16. leta naprej

»Kako nam lahko branje Antigone pomaga prebroditi probleme sodobnega sveta? Glede tega je treba biti zelo jasen – sploh nam ne more pomagati.«
Zdi se, da esejist sam postavlja pod vprašaj smiselnost uprizarjanja, govorjenja in razmišljanja o Antigoni. A filozofija rada brska tam, kjer se zdi brskanje nesmiselno, še več, prav tam praviloma tudi izbrska najdragocenejša spoznanja. S pomočjo lopate, kocke, Sofoklesa in Hegla se avtor in nastopajoča dokopljeta do še vedno relevantnih, nerazrešenih in vznemirljivih motivov: položaja ženske, antropocentrizma, utopičnosti, odgovornosti, egalitarnosti, aktivizma …

Teme in medpredmetno povezovanje

antična Grčija – filozofija – književnost – etika – položaj žensk in egalitarnost

***

Godzilla Tribute Band

Je že konec?

  • za mlade od 13. leta naprej (13-99)

Uprizoritev Je že konec? vzame koncept konca sveta kot izhodišče za premišljanje, kakšne priložnosti nam ponuja okvir časovnega pritiska. Fokus se tako iz prihajajoče apokalipse, ki ostaja v polju nedefiniranega, a je zagotovo obarvana z distopičnim zeitgeistom današnjega časa, premakne na soočanje s kompleksnimi notranjimi svetovi, namesto v spekulativni futurizem pa zaide v svet sanjskih podob. V turbulentnem obdobju najstništva in zgodnje odraslosti je vsakdanje življenje pogosto obremenjeno z družbenimi in individualnimi pritiski, medtem ko prihajajoči konec dogajanje na odru spremeni v priložnost za tiste skrite želje in najgloblje strahove, ki jih je morda težko izreči kar tako.

Podrobne pedagoške priprave najdete tukaj.

Teme in medpredmetno povezovanje

tehnologija in robotika etika medsebojni odnosi, zaupanje prihodnost strah avtorskocgledališče in improvizacija

informatika etika umetnost – gledališki klub – filozofija psihologija.

***

BUM B U M KUV banner

B U M !

  • za mlade od 10. leta naprej (osnovna in srednja šola)

Predstava z uporabo različnih gledaliških izrazov domiselno obravnava široko tematsko polje temeljnih filozofskih, etičnih, zgodovinskih in znanstvenih vprašanj sodobnega človeštva ter problematizira nastanek atomske bombe.

Predstava je vključena v katalog kakovostnih gledaliških vsebin za mlade Zlata paličica.

Teme in medpredmetno povezovanjeznanost fizika odgovornost etika – predmetno gledališče – video

***

Heroj 2.0 KUV banner

Heroj 2.0 Predstava vseh predstav

  • za mlade od 16. leta naprej (srednja šola)

Naslov Predstava vseh predstav je zamišljen kot vodilo raziskave. Narediti predstavo, ki je v osnovi namenjena temu, da postavi igralca na goli oder in ga izrabi, do zadnje kapljice znoja. Njegovo bistvo, vse kar zna in kar zmore. Na kakšen način dokazati svojo vrhunskost, svojo vrednost, svoj talent?

Teme in medpredmetno povezovanje: znanost fizika odgovornost etika predmetno gledališče – video.

***

Heroj 3.0 KUV banner

Delavnica šprtnega komentiranja predstav

Izvaja: Nika Bezeljak, gledališka režiserka in mentorica; tonski mojster

Po vzoru športnega komentiranja vabimo v radijski studio na komentiranje predstav. Za mikrofoni, vsak s pozornostjo na posamičen segment uprizoritve: mizansceno (taktiko in dinamiko igre), kostumografijo, scenografijo, svetlobo in glasbo (atmosfera), vsebino, tekstovno predlogo, temo in motive, biografije ustvarjalcev (malo rumenega tiska). Če je mogoče, komentiramo predstavo, ki smo jo skupaj gledali v živo. V studiu komentiramo sočasno s predvajanjem videoposnetka. Preden sedemo za mikrofone, je nujna predpriprava: prelet kolofona, morebitnega gledališkega lista in kritik ter razdelitev komentatorskih vlog (povezovalec, strokovni gost, navijač …). Format komentiranja predstav je hibrid med opisom, prenosom, kritiko in pogovorom o spremljani predstavi. Odpira nove možnosti za načine gledanja in soočanja različnih pogledov, videnj, zaznavanj in branj uprizoritvene umetnosti.

Trajanje: 2 šolski uri; možno v kombinaciji z ogledom predstave

Lokacija: Radijski studio GT22; v šoli po dogovoru

Št. udeležencev: do 30

Udeleženci: II. triada OŠ, III. triada OŠ, srednja šola, strokovni delavci v VIZ

***

Uporaba tehnologije iz vsakdanjega življenja na

odru 

Izvajajo: Monika Pocrnjić, intermedijska umetnica; Andrej Firm, fotograf in lučni ter tonski mojster; Zoran Petrovič, gledališki režiser in mentor

Sodobni odrski izraz pogosto uporablja tehnično zahtevne, fascinantne odrske znake in rešitve. Dijaki, šolarji in tudi mlajši otroci danes poznajo in znajo uporabljati sodobno tehnološko opremo, programe, platforme in druga orodja. Že samo vsestranska uporabnost telefona, ki se večini praktično zarase na roko, se na odru lahko spremeni v ustvarjalno orodje. Delavnica seznanja udeležence z izbranimi vsakdanjimi in preprostimi orodji, s katerimi se lahko nagovarja učence v njim domačem izrazu. Predstavili bomo tri preproste načine uporabe dostopne tehnologije: za scenografijo, za oblikovanje svetlobe ter nadomeščanje klasične lutkovne animacije. Vsi trije principi so uporabljani v produkciji gledališča Moment, tako da bomo na začetku spoznali in pregledali nekaj primerov, potem praktično prikazali osnovno rokovanje s tehnično opremo in večji del delavnice namenili eksperimentiranju in postavljanju situacij, prizorov, zgodb z orodji, metodami in principi, ki bodo na voljo.

Trajanje2 šolski uri; možno v kombinaciji z ogledom predstave

LokacijaIntimni oder GT22; v šoli po dogovoru

Št. udeležencev: do 30

UdeleženciII. triada OŠ, III. triada OŠ, srednja šola, strokovni delavci v VIZ.

kuv strip_white

Kulturno-umetnostna vzgoja na področju gledališča

Kulturno-umetnostna vzgoja na področju gledališča je preplet umetnosti in izobraževanja, s katerim učencem približamo in pomagamo osmisliti doživljanje in ustvarjanje gledališke umetnosti. Predstave, pogovori in delavnice so zelo dobro sredstvo za pedagoško in estetsko vzgojo, s katero otroci in mladostniki aktivno spoznavajo oder, zaodrje, ustvarjalne procese in ozadja gledališke produkcije. Obisk kakovostnih ter vsebinsko relevantnih predstav in spremljevalnih aktivnosti je izkušnja, skozi katero mladim ponudimo čutne, čustvene in miselne izzive ter krepimo njihove kulturne kompetence, ki so pomembna popotnica pri razvoju v družbeno odgovornejše odrasle.

Kulturno-umetnostna vzgoja skrbi za razvoj kulturne zavesti nasploh. Je spodbuda ustvarjalnosti in izražanja otrok, učencev, dijakov in strokovnih delavcev, posredno pa tudi staršev oziroma skrbnikov in družin. Programi KUV so dobrodošli tudi pri medpredmetnem učenju, izvajanju kulturnih dni, popestritvi metod rednega pouka in obšolskih dejavnosti, poklicnem svetovanju, spodbujanju aktivne participacije mladih … 

Moment pri delovanju na področju kulturno-umetnostne vzgoje sodeluje pri projektih, kot so Prvi prizor (SNG Maribor), Kulturni dnevnik (Narodni dom Maribor) in Šola v kulturi (Bunker Ljubljana). Naše predstave so vključene v katalog priporočenih gledaliških vsebin Zlata paličica (Slovenski gledališki inštitut). Smo tudi del nacionalne mreže KUV (MK, MVI in Zavod RS za šolstvo) ter redni udeleženci in izvajalci na Kulturnem bazarju. Našo ponudbo lahko najdete tudi v njihovem e-katalogu.