Masterclassi

Masterclassi ali mojstrske delavnice ter druga izobraževanja

Kako postati dober tat?

Emanatova tehnoburleska Tatovi podob, zasnovana kot telesna raziskava “ljudem” bližjih (pop) umetniških oblik, ki se sprehaja skozi zabavo in kritiko, satiro in tragedijo, glasbo in ples, feminizem in slači-užitek, vabi na na tehnoburleskno delavnico, na kateri boste obdelovali_e čudno čutne tatvine, ki burijo domišljijo in pri gledalcih zbujajo veliko (ne)lagodje.

Delavnico bodo vodili kičasti karakterji in predrzne persone, del burlesknega kolektiva The Feminalz (GlitterAid, Crucial Pink, Gospod Magdalenca, H.P.D., Mad Jakale), ki sicer že od leta 2013 ustvarja neponovljive večere tehnoburleske Tatovi podob. 

Na delavnico pridite v udobnih oblačilih že prvi dan, za naslednje dni boste dobili nadaljnja navodila. Vsebinsko bo delavnica tako praktična – od ogrevanja in pripravljanja za delo na različnih fizičnih akcijah, do raziskovanja odrske prezence – kot teoretična – do deljenja vsebin o glasbi, petju, plesu, burleski, post queer kabaretu. 

Skozi niz gibalnih elementov, koreografij in s pomočjo pop komadov, bomo telo čim bolj razbremenili vsakodnevnih navad in hkrati ustvarile_i skupno modno pisto, ali pa se bomo aktivno ogrele_i s trenutki za nostalgijo po času diska. Odrsko prezenco bomo razpirale_i s pomočjo metode, ki temelji na dialogu med performerko_jem in opazovalkami_ci. “Kaj je že zajeto v prezenci performerke_ja, četudi na odru ne počne določene akcije?” Morda lahko med tem, kar lahko naredimo ali reprezentiramo, najdemo mnogo zanimivega in marsikaj, kar se nam na prvi pogled izmika. Osebni “kontejner” (referenc, preferenc, itd.) udeleženk_cev bomo pregnetli tudi z vstopom v izvajanje enostavnih fizičnih akcij na odru.

Performativnemu delu bomo sopostavili vprašanje glasbe in zvoka. Ogledale_i si bomo prakse in primere, kjer glasba na različne načine soobstaja s fizično-besedilno akcijo na odru. Ne bomo pa pozabile_i niti na vprašanje “Uo-kvir-janje dominantnega”, na umetniške strategije prisvajanja, recikliranja in intertekstualnosti, zaradi česar imajo kvirovske podobe vedno večplastne pomene – predavanje o kratki zgodovini in subverzivnem potencialu (sodobnih) kvirovskih kulturnih praks. 

Vse to z namenom, da se dokopljemo do novih subverzivnih postopkov na odru.

Praktične informacije

Termin:
– v petek, 21. 10. 2022, med 16.00 ter 19.00
– v soboto, 22. 10. 2022, med 10.00 ter 14.00
– v nedeljo, 23. 10. 2022, med 10.00 ter 14.00 

Lokacija: GT22, Maribor

Prijava

Prijave sprejemamo do 20. 10. 2022 na info@moment.si.

Cena: 20 eur (cena vključuje ogled tehnoburleske Tatovi podob na Intimnem odru, 22. 10. 2022 ob 20h) 

Organizacija: Tatovi podob / Emanat in Moment Maribor
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, Mestna občina Ljubljana

 

kuv strip_white

Spomini predmeta

Lutkovno gledališče Ljubljana in Moment, razvoj sodobnih uprizoritvenih umetnosti v okviru evropskega projekta Puppets & Design vabita na delavnico predmetnega gledališča Spomini predmeta pod mentorskim vodstvom španskega lutkovnega ustvarjalca Xavierja Bobésa.

Delavnica bo od 27. do 29. septembra v prostorih Lutkovnega gledališča Ljubljana. Prijavljenim udeležencem nudimo tudi možnost nočitev v Ljubljani.

Predmet v sebi nosi pomen. Ko se s predmetom srečamo, iščemo njegovo vrednost, stopnjo uporabnosti, splošen pomen. V predmetu, pa naj si gre za vsakdanji ali umetniški predmet, sta vedno izražena želja in cilj. Ko je njegov cilj dosežen, predmet vstopi na prizorišče: njegova vsakdanja resničnost postane oprijemljiva. Predmet postopoma začne izrisovati portret posameznika, ki ima lahko neskončno različic in slogov, v njem lahko vidimo zgodbo o človeku, družbi, obdobju. Ko predmet začne izrisovati nianse tega, kaj pomeni biti človek, pridobi nekakšen simbolni spomin: ni več predmet sam po sebi, ampak »predmet nečesa« in ne glede na to, ali je gesta, ki spremlja predmet spontana ali ne, razkriva izbiro, smer.
– Xavier Bobés

Delavnica Spomin predmeta, ki jo bo vodil priznani španski ustvarjalec Xavier Bobés, se bo osredotočala na študijo vsakdanjih predmetov, njihovo uporabnost, pomen in dinamiko gibanja ter tehnike animiranja skozi preučevanje telesa animatorja in animiranega predmeta, prostora med njima, ritma in koreografije. Fokus delavnice bo usmerjen v razvoj ustvarjalne metodologije od raziskovanja posameznega predmeta do dešifriranja nadaljnih korakov: raziskovanje, dinamično pisanje, skupinska improvizacija, koreografija, animacija. Prek vrste različnih gledaliških ključev in raziskovanja različnih animacijskih tehnik bodo udeleženci na intenzivni delavnici ustvarili kratke solo uprizoritve, ki bodo temeljile na raziskavi osebnih vsakdanjih predmetov.

Urnik delavnic:

– 27. in 28. september od 9.00 do 13.00 in

– 29. september od 9.00 do 11.00.
Delavnica bo izvedena v angleškem jeziku.

Prijave:

Prijave sprejemamo do 10. septembra na elektronski naslov: zoran@moment.si

Prijavnemu e-mailu pripišite še, ali za udeležbo na delavnici potrebujete tudi prenočišče.

Darilo:

Udeleženci delavnice si lahko 27. septembra brezplačno ogledajo predstave 16. festivala LUTKE 2022. Program je objavljen na:
http://www.lgl.si/si/festivali-in-dogodki/festival-lutke/program