OZADJE

Večina mladih v Evropski uniji je družbeno-politično apatična in pasivna, predvsem tisti, ki se soočajo s socialnimi, ekonomskimi in geografskimi ovirami. Ker je prihodnost Evropske unije močno odvisna od mladih državljanov, je njihovo ozaveščanje glede njenih vrednot in zgodovine ter vključevanje v razpravo o svoji prihodnosti ključnega pomena. Zato je državljanska angažiranost mladih priznana kot ena od posebnih prednostnih nalog v programu Europe for Citizens. Verjamemo, da gledališče kot kolektivna umetniška oblika in poseben socialni forum ni dovolj izkoriščen za uvajanje razprave o vrednotah in aktualnih problemih v zvezi z Evropsko unijo. Opazna je odsotnost visokokakovostnega angažiranega gledališča.

Nosilec projekta je Fundacija Novi Sad 2021, v imenu mesta Novi Sad, ki nosi naziv Evropska prestolnica mladih 2019 in Evropska prestolnica kulture 2021. Projektni partnerji prihajajo iz Srbije, Hrvaške (tudi Rijeka – Evropska prestolnica kulture 2020), Italije, Madžarske in Slovenije.

SPLOŠNI CILJ

Prispevati k obveščanju, vključevanju in sodelovanju mladih državljanov v zvezi z vrednotami EU in soustvarjati prihodnost EU

POSEBNI CILJI

 • večje število mladih, ki so obveščeni o vrednotah EU in se aktivno vključujejo v razpravo o prihodnosti EU, zlasti mladih z manj priložnostmi, ki so družbeno-politično pasivni;
 • spodbujanje kulture in umetnosti kot učinkovitih orodij v zvezi s socialno-političnim delovanjem mladih državljanov in njihovim znanjem o evropskih vrednotah in identiteti;
 • oblikovanje trajnostne mreže mest z mladinskimi gledališkimi skupinami, ki se ukvarjajo s socialno-politično angažiranim gledališčem;
 • izmenjava idej in vključenih kulturno-umetniških praks mladih in mladinskih delavcev v sodelujočih državah;
 • razvoj angažiranega mladinskega gledališča kot učinkovitega orodja za politično angažiranje in družbeno razpravo.

KRATKO POROČILO O IZVEDENIH PROJEKTNIH AKTIVNOSTIH

Projekt « European Youth Engagement Network – EYE.net » je bil financiran v program EU Evropa za državljane (“Europe for Citizens” Strand 2 – Measure 2.2 “Networks of Towns”)

Vodilni partner
• Fondacija “Novi Sad 2021”- Evropska prestonica kulture – Novi Sad, Serbia
Partnerske organizacije
• Kulturno-umetniško društvo Moment – Maribor, Slovenia
• Mestna občina Novo mesto – Slovenia
• Udruga CEKER – Centar kreativnog razvoja – Varaždin, Croatia
• Mladinski kulturni center Maribor – Maribor, Slovenia
• Municipality of Sremski Karlovci – Serbia
• Dom kulture “Studentski grad” – Belgrade, Serbia
• GEA – SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE – Padova, Italy
• Montazstroj theatre – Zagreb, Croatia
• Apollo Kulturális Egyesület – Pécs, Hungary
• Trupa Drz ne daj – Novi Sad, Serbia
• Kerekasztal Társulás – Szada, Hungary
• CONSORZIO AGORA’ SOCIETA’ COOPERATIVA SOCIALE – Genova, Italy
• Rijeka 2020 d.o.o. – Rijeka, Croatia
• LICEULICE – Belgrade, Serbia

Tekom projekta smo organizirali 7 mednarodnih dogodkov:

DOGODEK 1

Udeležba: Na prireditvi je sodelovalo 86 ljudi, med njimi 6 udeležencev iz Varaždina in Reke na Hrvaškem, 10 udeležencev iz Padove in Genove v Italiji, 10 udeležencev iz Maribora in Novega mesta v Sloveniji, 10 udeležencev iz Budimpešte in Pecsa na Madžarskem ter 50 udeležencev iz Novega Sada in Sremskih Karlovcev, Srbija.

Kraj/datum: Dogodek je potekal v Sremskih Karlovcih v Srbiji, od 10.10.2018 do 15.10.2018.

Kratek opis: Prva projektna dejavnost je bila organizirana v Gimnaziji Karlovci. Partnerske organizacije so zastopali umetniki, producenti in mladi. Cilj aktivnosti je bil povezovanje partnerskih organizacij in usklajevanje projektnih nalog. Vsak partner je imel kratko foto / video predstavitev svojega dotedanjega dela in 2 projektni temi, na katerih je želel delati, s predstavitvijo načrtovanega pristopa in metodologije. Med delavnico so bile izvedene tudi enostavne individualne in skupinske igre ter naloge za krepitev medkulturne komunikacije. Med zadnjo seanso so se partnerji odločili za razporeditev tem za predstave. Italijanska skupina se je odločila za delo na področju begunskih kriz, madžarska skupina za solidarnost, srbska skupina za evroskepticizem, hrvaška skupina za pravice žensk, slovenska skupina za antifašistično tradicijo. Partnerji so določili produkcijski postopek in datume zaključka produkcijskih predstav; izvedeni so bili pogovori o producentskih vprašanjih in sporazumih o partnerstvu. Organizirani sta bili dve neformalni dejavnosti – pohod na Fruško goro in obisk Novega Sada. Kot nadaljevanje te delavnice so imele skupine v vsaki državi 6-7 mesecev časa za pripravo predstav. V okviru produkcije so mladi raziskovali teme in imeli predavanja, predstavitve, team buildinge in kreativne seanse.

DOGODEK 2

Udeležba: Na prireditvi je sodelovalo 85 ljudi, med njimi 44 udeležencev iz Varaždina, Hrvaška, 8 udeležencev iz mesta Padova v Italiji, 10 udeležencev iz Maribora in Novega mesta, Slovenija, 8 udeležencev iz Budimpešte, Madžarska, 15 udeležencev iz Novega Sada in Sremskih Karlovcev v Srbiji.

Kraj/datum: Dogodek je potekal v Varaždinu na Hrvaškem, od 27. 4. 2019 do 30. 4. 2019.

Kratek opis: Prvi festival EYE.Net je bil izveden v mestu Varaždin na Hrvaškem. Varaždin je zgodovinsko mesto, eno glavnih kulturnih, gospodarskih in izobraževalnih središč v regiji severno od prestolnice – Zagreba, s 50.000 prebivalci, z dolgo in bogato zgodovino (v 18. stoletju je bil sedež hrvaške vlade). Varaždin ima živo kulturno sceno, skoncentrirano okoli svojih največjih ustanov kot je Hrvaško narodno gledališče, ki ga dopolnjujejo različna neinstitucionalna umetniška združenja na vseh področjih človeškega ustvarjanja: gledališče, glasba, vizualne umetnosti, sodobni ples itd.

V sodelovanju z umetniško organizacijo GLLUGL iz Varaždina je v njihovem majhnem gledališču s 100 sedeži potekal festival EYE.net. GLLUGL je umetniška organizacija, namenjena ustvarjanju različnih vrst scenskih in uprizoritvenih umetniških oblik, kot so gledališče, glasbeno-scenska igra, koncerti in multimedijske produkcije. Gre za kolektiv mladih poklicnih igralcev, lutkarjev, glasbenikov in kulturnih pedagogov, ki je doslej (v petih letih obstoja) produciral 15 družbeno, čustveno in politično angažiranih gledaliških predstav, organiziral letne jazz festivale, gostil različne odprte mize in debate.

Gledališče GLLUGL je del varaždinskega Mladinskega centra. Mladinski center gosti različne mladinske organizacije: umetniške in kooperativne ter deluje kot ustvarjalno središče. Gledališki in glasbeni repertoar Gllugla v okviru letnega programa Mladinskega centra ponuja uprizoritvene umetniške vsebine, namenjene vzgajanju pomembnih družbenih, političnih in kulturnih tem na inovativen umetniški način.

Vseh pet predstav EYE.net je bilo odigranih pred polno dvorano večinoma mladih obiskovalcev. Po vsaki predstavi je potekala mednarodna interaktivna debata. Kot pomemben spremljevalni program festivala sta bila organizirana ogled mesta in večerna zabava. Lokalni mladi so bili zelo dobri gostitelji in so nudili podporo vrstnikom iz partnerskih mest.

DOGODEK 3

Udeležba: Na prireditvi je sodelovalo 83 ljudi, med njimi 7 udeležencev iz mesta Varaždin, Hrvaška, 41 udeležencev iz mesta Padova v Italiji, 10 udeležencev iz Maribora in Novega mesta, Slovenija, 9 udeležencev iz Budimpešte, Madžarska in 16 udeležencev iz Novega Sada in Sremskih Karlovcev, Srbija.

Kraj/datum:Dogodek je potekal v Padovi v Italiji, od 31. 5. 2019 do 3. 6. 2019

Kratek opis: Mesto, ki ga je mogoče opredeliti kot študentom prijazno, Padova s približno 210.000 prebivalcev gosti več kot 60.000 študentov. Prijetno mesto, kjer lahko študenti preživijo čas v krajih, polnih zgodovine, umetnosti in lepote. Med sprehajanjem po mestnih ulicah je mogoče slišati veliko različnih jezikov, nenazadnje tudi zaradi nenehnega pretoka mednarodnih turistov.

Drugi festival EYE.net je bil izveden v Padovi v okviru poletnega študentskega festivala “Je t’aime”. Vseh pet predstav je bilo odigranih za več kot 150 mladih, ki so po vsaki predstavi aktivno sodelovali v debati.

Poletni študentski festival je eden glavnih dogodkov sodobne in neodvisne glasbe na severovzhodu Italije. V sedemnajstih letih obstoja se je festival razširil in se uveljavil kot referenčni termin za vse, ki bivajo v mestu.

DOGODEK 4
Udeležba: Na prireditvi je sodelovalo 84 ljudi, med njimi 8 udeležencev iz Varaždina, Hrvaška, 10 udeležencev iz Padove v Italiji, 10 udeležencev iz Maribora in Novega mesta, Slovenija, 8 udeležencev iz Budimpešte, Madžarska ter 48 udeležencev iz Novega Sada in Sremskih Karlovcev v Srbiji.

Kraj/datum:Dogodek je potekal v Novem Sadu v Srbiji, od 19. 9. 2019 do 22. 9. 2019.

Kratek opis: Novi Sad je svojo edinstvenost zgradil na temeljih svojega večkulturnega značaja in številnih kulturnih in izobraževalnih ustanovah. Novi Sad je sodobno, univerzitetno, kulturno, turistično, znanstveno, politično in upravno središče Avtonomne pokrajine Vojvodine. Dom za 26 narodnih manjšin. Leta 2021 bo Novi Sad nosil naziv Evropska prestolnica kulture.

Tretji festival EYE.net je bil izveden v okviru programa “Kaleidoskop kulture”, ki ga izvaja Fundacija “Novi Sad 2021” v okviru priprav na projekt Evropske prestolnice kulture. Predstave so realizirali v karlovški gimnaziji, gimnazijah “Laza Kostić” in “Svetozar Marković” ter posebni šoli “Milan Petrović”.

Pomen festivala se kaže v povezovanju mladih iz Novega Sada, predvsem srednješolcev, z vrstniki iz več držav članic Evropske unije. Festival je bil priložnost za mlade iz Novega Sada, da se s svojimi vrstniki pogovarjajo o pomembnih družbeno-političnih temah in se seznanijo z vrednotami in trenutnimi problemi Evropske unije. Kazalnik uspeha je, da so mladi sodelovali v debatah, ki so jih organizirali po nastopih, pogovori pa so se nadaljevali po nastopih v šolskih dvoranah. Mladi so se družili, si pomagali z uprizoritvenimi predstavami, se odpravili na ogled mesta, kar vse prispeva k pripravam Novega Sada na Evropsko prestolnico kulture leta 2021.

Posebej pomemben vidik festivala je predstava “Zakaj smo resnično krive?” iz Hrvaške, ki so jo igrali za mlade invalide v specialni šoli “Milan Petrović”. Predstavo si je skupaj s svojimi učitelji in spremljevalci ogledalo približno 70 mladih z različnimi motnjami. Veliko jih je po predstavi zelo aktivno sodelovalo v debati.

Poleg teh štirih srednjih šol, s katerimi je bilo doseženo odlično sodelovanje, so v Kulturni postaji “Svilara” za splošno občinstvo izvedli še 4 gostujoče predstave. Te kulturne postaje so nov prostor kulture v Novem Sadu, odprt v okviru priprav na Evropsko prestolnico kulture.

DOGODEK 5

Udeležba: Na prireditvi je sodelovalo 84 ljudi, med njimi 8 udeležencev iz Varaždina, Hrvaška, 9 udeležencev iz Padove v Italiji, 43 udeležencev iz mesta Maribor in Novega mesta, Slovenija, 8 udeležencev iz Budimpešte, Madžarska ter 16 udeležencev iz Novega Sada in Sremskih Karlovcev v Srbiji.

Kraj/datum: Dogodek je potekal v Mariboru v Sloveniji, od 10. 10. 2019 do 12. 12. 2019.

Kratek opis: Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji, ki je obkroženo z zelenimi pohorskimi gozdovi in sončnim vinorodnim okolišem ter čudovito reko Dravo, ki teče skozi mesto. Je gospodarsko, upravno, izobraževalno in kulturno središče vzhodne Slovenije. V mestu je prisotna Univerza v Mariboru, ustanovljena leta 1975. Korenine univerze segajo v leto 1859. Festival Mladi Maribor je vsakoletni festival mariborskega mladinskega sektorja, na katerem vse lokalne mladinske organizacije predstavljajo svoje dejavnosti. Vse festivalske aktivnosti so namenjene lokalni mladini. Festival Mladi Maribor, ki se je začel 30. septembra in končal 15. oktobra 2019, je vključeval več kot 20 prireditev za mlade – od gledališča, športa, glasbe do prostovoljstva. Festival je gostil tudi predstave EYE-Net v letu 2019. Gledališke predstave z mladimi nastopajočimi iz Madžarske, Srbije, Hrvaške, Italije in Slovenije so bile izvedene v SERŠ Maribor – srednji šoli za računalništvo in elektroniko v obliki predstav in razprave po predstavah. Nastopali smo na Srednji elektro-računalniški šoli v Mariboru, ki jo obiskujejo učenci iz celotne regije, večinoma z okolice Maribora. Za to šolo smo se odločili, ker nima veliko kulturnih in evropskih vsebin v primerjavi z gimnazijami, kar se je izkazalo za dobro odločitev. Učenci so vse predstave spremljali z velikim zanimanjem in po mnogih izmed njih je sledila burna in strastna razprava o določenih temah.

DOGODEK 6

Udeležba: Na prireditvi je sodelovalo 85 ljudi, med njimi 8 udeležencev iz Varaždina na Hrvaškem, 9 udeležencev iz mesta Padova v Italiji, 10 udeležencev iz Maribora in Novega mesta, Slovenija, 43 udeležencev iz mesta Budimpešta, Madžarska in 15 udeležencev iz Novega Sada in Sremskih Karlovcev, Srbija.

Kraj/datum: Dogodek je potekal v Pescu na Madžarskem, od 11. 11. 2019 do 11. 11. 2019.

Kratek opis: V madžarskem mestu Pesc smo izvedli zadnji, peti festival. Kot eno največjih univerzitetnih mest v Srednji Evropi, z veliko zelenja in približno 30.000 študenti iz približno 30 držav, je bil Pecs priročno prizorišče tega mladinskega gledališkega festivala.

Predstava “Shift Change” je bila realizirana na Filološki gimnaziji “Kodaly” in v Kulturnem centru Kozpont. Predstava je temeljila na temi solidarnosti, pripravila pa jo je madžarska organizacija “Kerekasztal Tarsulas” iz Budimpešte. Med razpravo po izvedbi so se zastavljala vprašanja o skrbi za zdravje pacientov in skrbi za ranljive družbene skupine.

Hrvaška predstava “Kaj je naš zločin?” na temo ženskih pravic, ki sta jo pripravila združenje “CEKER” – Center za kreativni razvoj in organizacija “GLLUGL”, so odigrali v hrvaškem šolskem centru “Miroslav Krleža”, ki ima vrtec, osnovno šolo, telovadnico in dijaški dom. Po nastopu so razpravljali o vprašanjih, povezanih z nasiljem nad ženskami.

Predstava “108,1 Mhz” iz Slovenije na temo antifašistične tradicije, ki je nastala v koprodukciji KUD Moment, MKC Maribor in občine Novo mesto, je bila odigrana v Kulturnem domu Kozpont.

Predstava “Push-Pull” iz Novega Sada, ki govori o evroskepticizmu, v produkciji gledališke skupine “Drži se”, občine Sremski Karlovci in fundacije “Novi Sad 2021”, je bila odigrana v Kulturnem centru Kozpont. Predstava prikazuje zgodovinski razvoj Evropske unije in težave, s katerimi se danes soočamo.

Kot gost na festivalu je mladinska gledališka skupina “Theatre du Pelican” iz francoskega Clermont-Ferranda predstavila svojo predstavo na temo begunskih kriz. Predstava je bila odigrana v gimnaziji “LEŐWEY KLÁRA”.

DOGODEK 7

Udeležba: Na prireditvi je sodelovalo 60 ljudi, med katerimi so bili 4 udeleženci iz Varaždina, Hrvaška, 5 udeležencev iz Padove v Italiji, 5 udeležencev iz Maribora in Novega mesta, Slovenija, 4 udeleženci iz Budimpešte, Madžarska, 20 udeležencev iz mest Novi Sad in Sremski Karlovci, Srbija, 5 udeležencev iz mesta Subotica, Srbija, 2 udeleženca iz mesta Praga, Češka, 2 udeleženca iz mesta Kaunas v Litvi, 2 udeleženca iz Lizbone na Portugalskem, 2 udeleženca iz mesta Oulu na Finskem, 2 udeleženca iz Aten v Grčiji, 2 udeleženca iz mesta Drachten na Nizozemskem, 2 udeleženca iz mesta Toulouse, Francija, 2 udeleženca iz mesta Clermont Ferrand v Franciji, dva udeleženca iz Dortmunda v Nemčiji.

Kraj/datum: Dogodek je potekal v Subotici, v Srbiji, od 28. 11. 2019 do 1. 12. 2019.

Kratek opis: Zaključna mednarodna konferenca EYE-net je bila izvedena v okviru mednarodnega gledališkega festivala DESIRE. Namesto načrtovanih udeležencev iz 10 držav smo imeli na koncu udeležence iz 13 držav. Razen uradnih projektnih partnerjev iz petih držav so sodelovali predstavniki novih partnerskih organizacij iz 8 držav EU.

Konferenca je bila sestavljena iz 4 panelov z moderatorjem in 5-6 govorniki na vsakem panelu. Predvideno trajanje razprave je bilo 150 minut – od predstavitvenih govorov gostov do diskusije z občinstvom.

 1. “YOUTH ENGAGED THEATER”
  V okviru panela so bili predstavljeni primeri dobrih praks mladinskega angažiranega gledališča iz več držav. Panel je predstavil tudi izkušnje pri delu z mladimi na angažiranih predstavah v okviru projekta EYE-Net.
 2. “WHAT IS THE FUTURE OF THE EU?”
  Namen tega panela je bil odpreti razpravo med mladimi o različnih vizijah prihodnosti EU. Predstavili smo izkušnje, stališča, pričakovanja in dvome, ki jih imajo mladi iz več držav o Evropski uniji kot političnem projektu.
 3. “YOUTH ENGAGED CULTURE”
  V prvem panelu smo odprli debato o angažiranem gledališču, s tem pa smo razširili področje in predstavili primere dobrih praks mladinske kulture v glasbi, filmu, vizualnih umetnostih, literaturi, novih medijih in drugih.
 4. “IS IT TRUE THAT YOUNG PEOPLE ARE POLITICALY PASSIVE?”
  Jasni so trendi nezanimanja in napačnih informacij mladih o aktualnih političnih temah. Namen te skupine je bil odpreti razpravo o vzrokih in posledicah takšnih trendov.

Prav tako so si udeleženci konference lahko ogledali več predstav na festivalu DESIRE.