BetON7

V Betonu7 se prepleta hrepeneča balada z laibachovskimi primesmi, mistika, stkana iz tkanine vsakdana, etno, igrivost jazza, nostalgičnost minulega, monolog o hrabrosti, meditativno revolucionarna pesem … Je presunljiva zmes vsega tega, pa tudi kamnov, cementa in betona, prepletenega z nami. Ljudmi.

Izhodiščni motiv je pesem Pavle Medvešček, napisala jo je prvega dne v službi v cementarni Anhovo. Pavla v pesmi reflektira drobljenje, žganje in mletje kamenja iz drobovja svete gore Jelenk – varuha doline. Poetična misel Pavle se obrača k upanju, da cement, ki iz doline odhaja v vrečah, nekje drugje gradi nove ceste, mostove, domove …, a se zaveda, da z vrečami odhaja v svet tudi del njihove doline. Pavla takrat ni mogla slutiti razsežnosti krivic, ki jih prebivalci doline Posočja doživljajo danes zaradi še delujoče cementarne, zdaj tudi sežigalnice smeti. BetON7 je nastajal v dialogu z mladimi in starimi prebivalci Posočja, ki so z ustvarjalci zbrali material, občutja in vtise na temo svetega v urbanem prostoru. In čeprav je to zgodba o prav specifični dolini, je to pravzaprav zgodba o vseh dolinah in vseh njihovih prebivalcih.

Pretekle predstave

19. maj 2023 / Intimni oder GT22
Nastopajoči:

Anton Lorenzutti, Elisa Menon, Žiga Ipavec, Tilen Kravos, Rok Pavlin, Francesco Ivone, Tomi Novak, Maja Poljanec Nemec, Miha Nemec in Metka Knap

Režija:

Miha Nemec

Glasba:

Tomi Novak, Grunt

Besedila:

Maja Poljanec Nemec, ustvarjalci uprizoritve

Likovna podoba:

Enej Gala

Oblikovanje videa:

Stojan Nemec

Oblikovanje svetlobe:

Matjaž Bajc

Oblikovanje zvoka:

Matej Čelik

Trajanje:
75 minut
Partnerji:

SNG Nova Gorica, MONG, Društvo humanistov Goriške, KUD Morgan