Biti Don Kihot

Cervantes, Solce: Biti Don Kihot

Tragikomedija za dva igralca in lutko

Don Kihot (še) ni mrtev!
V avtobiografski tragikomediji, postavljeni na inventivni interpretaciji arhetipa Don Kihota, se igralca spopadata z razumevanjem norosti in normalnosti, umetnosti in družbe, lutkarjev in lutk, idealizma in realnosti. Drobci Cervantesovega romana v zgodbo pronicajo v obliki vzporednih družbeno kritičnih vprašanj, ki se dotaknejo gledalca in ga na subtilen način prestavijo v vlogo viteza iz Manche. V dramatični in ritmični predstavi ne manjka konfliktov, romantike in presenetljivih zapletov, ki eskalirajo v eksistencialno vprašanje (ne)smisla umetnosti.

Predstava za dva igralca, eno marionetno mizo in kup nenavadnih predmetov nadgrajuje motive Cervantesovega romana in vizualno poetiko Švankmajerja. Solcetovo raziskovanje fragmentiranega in dinamičnega predmetnega gledališča se združi z obrtniško natančnostjo marionet, ki jih razvija najboljši slovenski marionetni mojster Mitja Ritmanič. Boj z mlini na veter je prenesen v kontekst konflikta med različnimi žanrskimi zvrstmi gledališča, kot tudi med materialom (lutko) in animatorjem, tradicijo in post-modernizmom, med umetniškim idealizmom in pragmatičnostjo, umetnikom in družbo. Poglejte na svet iz perspektive lutkarja. Don Kihot živi.

Žirija 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je o predstavi zapisala:
Biti Don Kihot ni le predstava, je samosvoj izkustveni dogodek, ki prek mozaičnega principa kratkih animiranih prizorov, glasbe in improvizacije ustvari dinamično vzdušje presenetljivih prebliskov, improvizacije in igrivosti, a tudi kritičnega uvida v realnost. Mojstrsko obvladovanje širokega spektra animiranih objektov in obenem pronicljiva refleksija sveta, v uprizoritev vneseta noto nujnosti po nenehni redefiniciji (lutkovne) umetnosti in tudi družbe, v kateri ta nastaja.”

cervantes
don kihot
lutkarstvo
normalnost
norost
tragikomedija

Nagrade in festivali

  • nagrada za najboljšo predstavo, 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, 2021
  • nagrada za dramaturgijo, 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Maribor, 2021

Video

Pretekle predstave

04. marec 2022 / Intimni oder GT22
05. marec 2022 / Intimni oder GT22
28. maj 2022 / Intimni oder GT22
Režija:

Vida Cerkvenik – Bren, Matija Solce

Scenografija, lutka:

Mitja Ritmanič

Dramaturgija:

Miha Razdrih

Igrajo:

Matija Solce, Tines Špik ali Filip Šebšajevič

Trajanje:

60 minut

Produkcija:

KD Matita in MCLU Koper, november 2019