Opijske ladje

Čaj za pet: Opijske ladje je vizualni esej, ki skozi čajni obred združuje poslikano keramiko in pripovedovanje. Na petih čajnih setih upodobljeni spregledani in pozabljeni trgovci, pirati, misijonarji in njihove ladje nas vodijo skozi zgodovino trgovine z opijem in čajem na Kitajskem. V pripovedih opijskih ladij pa se ne skrivajo le zgodbe o konfliktih, kolonizaciji in razvoju kapitalizma, temveč iz njih vznika razmislek o globokih posledicah trgovine s čajem in opijem na današnji čas.

Performans Čaj za pet: Opijske ladje Neja Tomšič izvaja od leta 2017. Gostoval je že v 11 državah. Projekt se je leta 2018 razvil v umetniško knjigo z naslovom Opijske ladje, ki je izšla pri založbi Rostfrei Publishing in prejela nagrado za najboljšo knjigo umetnika v letih 2017/2018 ter nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji Knjiga kot objekt.

Neja Tomšič (1982) je vizualna umetnica, pesnica in pisateljica, katere interdisciplinarna praksa združuje raziskave, risanje, pripovedovanje zgodb in performans. Dejavna je tudi kot kustosinja in producentka. Je soustanoviteljica produkcijske in raziskovalne platforme MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti in članica skupine Nonument. Živi in dela v Ljubljani.

Uprizoritev poteka v sodelovanju Festivala Prestopi/Crossings s Poletnim lutkovnim pristanom (Lutkovno gledališče Maribor).

***

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam z negativnim testom na covid-19, cepljenim ali prebolevnikom. Za otroke to pravilo ne velja.

Upoštevati moramo priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

***

čaj
festival Prestopi
Kitajska
ladje
opij
pripovedovanje
vizualni esej

Pretekle predstave

19. avgust 2021 / Knjižnica GT22
19. avgust 2021 / Knjižnica GT22
Koncept, izvedba in poslikava:

Neja Tomšič

Keramika:

Anja Slapničar

Glasba:

Gašper Torkar

Produkcija:

Gledališče Glej in Neja Tomšič

Produkcija do 2018:

MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti

Zahvala:

Zisha – čajna hiša