Potential States

A obstajam, če Kurdistan ne obstaja? Sem živa, če je Jugoslavija mrtva?

Tri posameznice, pisateljica, režiserka in igralka, se srečajo in delajo predstavo o Jugoslaviji in Kurdistanu. Soočajo se z osebnostnimi razlikami, različnimi političnimi prepričanji in pristopi do gledališča. Kmalu postane jasno, da vsaka zasleduje svoj cilj. Različni cilji postanejo ovira. Potrebno se bo pogajati. Kakšen bo izplen? Kakšne so žrtve? Čigav glas bo slišan? Kdo si bo izboril največ prostora?

Predstava »Potential States« prikazuje transnacionalno evropsko uprizoritveno delo v nastajanju, ki razgrinja raznolikosti dinamike in okoliščin, ki vplivajo na umetniško delo, in ne razmišlja le o državah, mejah in kolektivnih pripovedih, temveč poudarja vzporednice med osebno in geopolitično realnostjo.

Predstava bo uprizorjena v angleščini s povzetkom v slovenščini.

O avtoricah koncepta:

Eva Nina Lampič (1985) deluje kot samostojna gledališka režiserka in ustvarjalka. Diplomirala je iz gledališke režije (Univerza v Ljubljani, 2011) in magistrirala iz gledaliških in uprizoritvenih študij (Univerza v Sheffieldu, 2013). Sodelovala je tako z institucionalnimi (Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, SNG Nova Gorica), kot neistititucionalnimi gledališči (Gledališče Glej, Ballhaus Ost, Moment). Prakso je opravljala v gledališču Maxim Gorki (2017), v Forced Entertainment (2013) in The Wooster Group (2013). Leta 2018 je projekt „Potential States“ prejel financiranje Fundacije Robert Bosch. Gre za dvoletno čezmejno sodelovanje z Beliban zu Stolberg, ki bo premierno prikazano v Sloveniji in Nemčiji.

Beliban zu Stolberg je od leta 2015 do 2019 študirala scenaristiko na Nemški akademiji za film in televizijo Berlin (DFFB). Med študijem je delala na filmih in spletnih serijah, po diplomi pa deluje kot scenaristka, producentka, dramaturginja in dramatičarka. Piše tudi prozo. Leta 2018 je bila v taz am wochenende objavljena njena kratka zgodba „Pelzland“. Zastopa jo agencija Verlag der Autoren. Leta 2018 je projekt „Potential States“ prejel financiranje Fundacije Robert Bosch. Gre za dvoletno čezmejno sodelovanje z Evo Nino Lampič, ki bo premierno prikazano v Sloveniji in Nemčiji.

igralka
Jugoslavija
Kurdistan
pisateljica
režiserka
umetniško delo

Pretekle predstave

18. september 2020 / Intimni oder GT22
19. september 2020 / Intimni oder GT22
23. september 2020 / Gledališče Glej, Ljubljana
24. september 2020 / Gledališče Glej, Ljubljana
10. oktober 2020 / Ballhaus Ost, Berlin, Nemčija
11. oktober 2020 / Ballhaus Ost, Berlin, Nemčija
Koncept:

Eva Nina Lampič in Beliban zu Stolberg

Zasnova in izvedba:

Barbara Kukovec (Maribor, Ljubljana), Eva Nina Lampič, Beliban zu Stolberg, Linda Vaher (Berlin)

Scenografija in dokumentacija:

Dani Modrej

Oblikovanje zvoka:

Aleš Zorec

Dramaturško svetovanje:

Fabian Löwenbrück

Premiera:

18. septembra 2020, Intimni oder GT22, Maribor

Produkcija:

Nika Bezeljak (Moment), Barbara Poček (Gledališče Glej), Tina Pfurr (Ballhaus Ost)

Izvršna produkcija:

Anna Mareike Holtz (ehrliche arbeit)

Posebna zahvala:

Jerko Bakotin, Boris Buden, Gülistan Gübrey, Gal Kirn, Erik Valenčič, Mitja Velikonja

Podpora:

Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, Mestna občina Ljubljana, Fundacija Robert Bosch (Nemčija)