Slava Klavora – Spomenik

Osrednja platforma predstave je komunistično gibanje v Mariboru, kjer gledalke_ci pridejo v stik z mariborskimi aktivistkami_ti, kasnejšimi narodnimi heroji_njami. Dogajanje je postavljeno v nestabilni čas poznih tridesetih let, ko so Jugoslavijo pretresali mednacionalni spori, v bližnji soseščini pa je že zavladal nacifašizem, ki se je leto za letom, kakor temna senca, bližal Jugoslaviji.

Predstava gledalke_ce popelje v čas odraščanja, šolanja in političnega delovanja Slave Klavore ter njenih tovarišic_ev. Skupina izobraženih in izurjenih komunistk_ov ter mladih skojevk_cev je postala pomemben vir navdiha za upor, kajti z izdelanim programom, organizacijo in vizijo so komunistke_ti predstavljale_i alternativo obstoječemu kapitalističnemu sistemu. Z začetkom vojne so komunistke_i bile_i edine_i, ki so v ilegali nadaljevale_i svoje aktivnosti. Niso se predale_i in priznale_i nacistične okupacije. Začel se je boj. Začela se je revolucija. Kljub izjemnemu pogumu in dobri organiziranosti je gestapo 7. avgusta 1941 aretiral Slavo Klavoro in njene tovariše_ice. Osemnajst dni je Slava z nezlomljivo voljo kljubovala nečloveškemu nasilju. Ničesar jim ni izdala. Skupaj z drugimi borkami_ci so jo 24. avgusta ustrelili v mariborskih sodnih zaporih. Usmrčena pri komaj dvajsetih letih je Slava Klavora
postala simbol poguma in upora slovenskega partizanstva.

Letos obeležujemo 100-letnico njenega rojstva in 80-letnico njene usmrtitve. Ker v pozabo odhajajo ideje, kraji, dogodki in osebe, katerih podob na spomenikih ne prepoznamo več, smo želele_i na podlagi dela Milice Ostrovške Kljub vsemu upor in drugih zgodovinskih virov oživiti pomen marksistične teorije in revolucionarnega boja na gledališkem odru.

Revolucija nosi njihova imena.

antifašizem
Maribor
Slava Klavora
upor

Pretekle predstave

16. december 2022 / Intimni oder GT22
Igrajo:

Davorin Juhart, Anastazija Leščak, Nina Slanič, Tomaž Podbevšek, Tina Podbevšek

Režija:

Viktor Hrvatin Meglič

Scenografija in kostumografija:

Nina Šulin

Oblikovanje svetlobe:

Boštjan Vodnik

Projekcija:

Vita Kolar

Produkcija:

Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Pomoč pri organizaciji:

Sašo Kornet

Soorganizacija:

Narodni dom Maribor, Radio Marš, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Združenje borcev za vrednote NOB. Hvala tudi Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor.

Avtor fotografije:

Jakob Vogrinec