Takorekoč: (Ne)dolžno domoljubje

Cikel gledaliških esejev Takorekoč prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev

Esejist:
Boštjan Narat: (Ne)dolžno domoljubje

Avtor s pomočjo dveh osebnih izkušenj z državo, ki ju ločujeta dve desetletji, razmišlja o domoljubju in mu poskuša vrniti globino in večplastnost, saj se zdi, da si ga je prilastil le del družbe in ga iz pojma, ki zajema posameznikovo razmerje do skupnosti, tradicije in lastnega izvora, spremenil v geslo strahu in sovraštva.

Cikel gledaliških esejev Takorekoč, nastal pod kuratorskim vodstvom Boštjana Narata, je novost v slovenskem prostoru. Gre za filozofsko in teoretsko navdihnjena besedila z močno izraženo literarno dimenzijo, po možnosti obogatena z osebno noto – za besedila, ki jih na odru izvajajo njihove_i avtorice_ji same_i v tandemu z igralsko_im partnerico_jem. Gre torej za nov gledališki format, ki uspešno povezuje poglobljen razmislek o aktualnih (ali večnih) temah in njihovo dinamično podajanje, s čimer razbija predsodke, da to dvoje največkrat ne hodi z roko v roki.

Termin esej je v tem kontekstu uporabljen precej svobodno in označuje besedilo s teoretsko osnovo in jasno poudarjeno literarno dimenzijo, po možnosti obogateno z osebnimi konotacijami – prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev.

besedilo
esej
filozofija
uprizarjanje
uprizarjanje esejev

V pogovoru

Pretekle predstave

03. oktober 2020 / Intimni oder GT22
09. december 2021 / Intimni oder GT22
17. december 2021 / Nova pošta, Ljubljana
Esejist:

Boštjan Narat

Fotografije:

Nada Žgank

Koprodukcija:

Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) in Kulturno-umetniško društvo Moment

Podpora:

Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor