Takorekoč: Pet načrtov mikroglobalizacije

Cikel gledaliških esejev Takorekoč prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev

Esejist:
Blaž Šef: Pet načrtov mikroglobalizacije

V avtorskem prispevku se igralec z uporabo več različnih medijev loti teme, ki je zaznamovala njegovo domače Vitanje, in v velikem zamahu predstavi zgodovino tega kraja, ki je bil tipski – in bi bil tak še naprej, če … če malodane splet naključij ne bi privedel do tega, da je tam nastala ena najbolj vizionarskih sodobnih slovenskih arhitektur z enako vizionarsko vsebino; v drugem delu eseja se Šef natančneje posveti nastanku Ksevta in njegovi razgradnji ter ponudi perspektivo za prihodnost.

Cikel gledaliških esejev Takorekoč, nastal pod kuratorskim vodstvom Boštjana Narata, je novost v slovenskem prostoru. Gre za filozofsko in teoretsko navdihnjena besedila z močno izraženo literarno dimenzijo, po možnosti obogatena z osebno noto – za besedila, ki jih na odru izvajajo njihove_i avtorice_ji same_i v tandemu z igralsko_im partnerico_jem. Gre torej za nov gledališki format, ki uspešno povezuje poglobljen razmislek o aktualnih (ali večnih) temah in njihovo dinamično podajanje, s čimer razbija predsodke, da to dvoje največkrat ne hodi z roko v roki.

Termin esej je v tem kontekstu uporabljen precej svobodno in označuje besedilo s teoretsko osnovo in jasno poudarjeno literarno dimenzijo, po možnosti obogateno z osebnimi konotacijami – prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev.

besedilo
esej
filozofija
uprizarjanje
uprizarjanje esejev

Pretekle predstave

18. december 2021 / Nova pošta, Ljubljana
21. december 2021 / Nova pošta, Ljubljana
29. marec 2022 / Intimni oder GT22
Esejist:

Blaž Šef

Igralec:

Blaž Šef

Kurator:

Boštjan Narat

Fotografije:

Nada Žgank

Koprodukcija:

Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) in Kulturno-umetniško društvo Moment

Podpora:

Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor