Takorekoč: Vpoklic

Cikel gledaliških esejev Takorekoč prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev

Esejist:
Filip Dobranić (z Matejem Recerjem): Vpoklic

Avtor začne pri vprašanju neonacizma in počasnega drsenja posameznikov (tudi takšnih, pri katerih tega ne bi pričakovali) v to ideologijo ter kot možnost boja proti tovrstnemu razkroju družbe ponudi praktično filozofijo, ki se ji v nadaljevanju podrobneje posveti; z gledališkimi ponazoritvami in duhovitimi intervencijami, ki uspešno preprečujejo, da bi tematika gledalca s svojo težo odbila, mu ob strani stoji Matej Recer.

Cikel gledaliških esejev Takorekoč, nastal pod kuratorskim vodstvom Boštjana Narata, je novost v slovenskem prostoru. Gre za filozofsko in teoretsko navdihnjena besedila z močno izraženo literarno dimenzijo, po možnosti obogatena z osebno noto – za besedila, ki jih na odru izvajajo njihove_i avtorice_ji same_i v tandemu z igralsko_im partnerico_jem. Gre torej za nov gledališki format, ki uspešno povezuje poglobljen razmislek o aktualnih (ali večnih) temah in njihovo dinamično podajanje, s čimer razbija predsodke, da to dvoje največkrat ne hodi z roko v roki.

Termin esej je v tem kontekstu uporabljen precej svobodno in označuje besedilo s teoretsko osnovo in jasno poudarjeno literarno dimenzijo, po možnosti obogateno z osebnimi konotacijami – prinaša izvirna besedila v izvedbi njihovih avtoric in avtorjev.

 

besedilo
esej
filozofija
uprizarjanje
uprizarjanje esejev

Pretekle predstave

11. december 2021 / Intimni oder GT22
19. januar 2022 / Nova pošta, Ljubljana
05. marec 2022 / Nova pošta, Ljubljana
Esejist:

Filip Dobranić

Igralec:

Matej Recer

Kurator:

Boštjan Narat

Fotografije:

Nada Žgank

Koprodukcija:

Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) in Kulturno-umetniško društvo Moment

Podpora:

Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor