Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice

Matilda je ženska, vsaj ponavadi je videti kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih, kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.

V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala z delom na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedback-om, saj je del kolektiva imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu. Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla.

Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družabni večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. Ta burleskni kolektiv pod okriljem zavoda Emanat deluje že od leta 2013. Jedro sestavlja stalna skupina performerk_jev, medse pa pogosto povabijo tudi druge odklonske goste_je. V petih letih obstoja je nastalo več kot 50 različnih točk, ob vsaki izvedbi pa z uspešnimi strategijami apropriacije in reciklaže poskrbijo za čisto novo izkušnjo. S serijo »Tatovi podob predstavljajo« skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se je v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns.

disko
sanjarjenje
smisel življenja
svoboda
Tatovi podob
tehnoburleska

Pretekle predstave

08. december 2018 / Intimni oder, GT22

Galerija

Avtorica in izvajalka:

Urška Vohar (Matilda Buns)

Odrske intervencije in svetovanje:

Feminalz/ Tatovi podob (Loup Abramovici, Maja Delak, Daniel Petković, Nataša Živković)

Kostumografija:

Urška Recer

Oblikovanje maske:

Tina Prpar (Tinka Pobalinka)

Izbor in originalna glasba:

Luka Prinčič

Oblikovanje luči:

Janko Oven

Foto:

Nada Žgank

Izvršna produkcija:

Sabina Potočki

Produkcija:

Emanat

V sodelovanju:

Klub Gromka in Mesto žensk

Podpora:

Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana