Za srednje šole

Kulturno-umetnostna vzgoja na področju gledališča

Kulturno-umetnostna vzgoja na področju gledališča je preplet umetnosti in izobraževanja, s katerim učencem približamo in pomagamo osmisliti doživljanje gledališke umetnosti.
Šolsko okolje že samo po sebi vsebuje veliko privlačnih oblik učenja na področju umetnosti, a kje drugje je spoznavanje gledališke umetnosti bolj neposredno kot prav v gledališču? Predstave, pogovori in delavnice so zelo dobro sredstvo za pedagoško in estetsko vzgojo, s katero otroci aktivno spoznavajo gledališče ter zaodrje gledališkega ustvarjalnega procesa in produkcije. Obisk kakovostnih ter vsebinsko relevantnih predstav in spremljevalnih aktivnosti je izkušnja, skozi katero otrokom ponudimo znanje in krepimo njihove kulturne kompetence, ki so pomembna popotnica pri razvoju otrok v družbeno odgovornejše odrasle.

Pri delovanju na področju kulturno-umetnostne vzgoje že sodelujemo pri projektih, kot so Prvi prizor (SNG Maribor), Kulturni dnevnik (Narodni dom Maribor) in Šola v kulturi – Igrišče za gledališče (Bunker Ljubljana), naše predstave pa so vključene tudi v katalog priporočenih gledaliških vsebin Zlata paličica (projekt Gleda(l)išče, Slovenski gledališki inštitut). Nadaljnje delo želimo utemeljiti na sodelovanju z vzgojno- izobraževalnimi institucijami, saj je proces neposrednejši: učiteljem lahko pomagamo narediti vsebine privlačnejše in razumljivejše za otroke, umetnikom pa odpiramo razumevanje za potrebe ter zanimanja otrok in mladine.

V svojem naboru predstav združujemo več različnih gledaliških prvin: govorjeno besedo, lutke, gib, plesne prvine in inovativne uprizoritvene tehnike, kot je denimo spajanje gledališča z videotehnologijami. Marsikatera od naših predstav vključuje preplet več gledaliških prvin hkrati. V ceno vsake predstave je všet voden pogovor z ustvarjalci in ustvarjalkami (približno 30 minut), ki nagovarja teme iz predstav, pripravili pa smo tudi več praktičnih delavnic. Vse gledališke in praktične vsebine so prilagojene starosti obiskovalcev.

Predstave in delavnice:

Na Luno z Zvitorepcem, Trdonjo in Lakotnikom

Po motivih Mikija Mustra
5 let +