Free Standing


O predstavi

Ustvarjalci predstave se sprašujejo o različnih razsežnostih odnosov, ki jih vzpostavljamo drug z drugim. Kdo od nas je samostojen? Kdo lahko stoji sam? Hodi sam. Sedi sam. Pleše sam. Je sam. Brez druge, drugega, drugih … S kom sem v odnosu, če si to želim ali ne? S kom sem prepleten, če se tega zavedam ali ne? Kdo vse vpliva na nas? Na koga vplivamo mi? In kakšen pomen ima vse to? Veliko vprašanj, zelo pomembnih. V svetu, ki je vedno bolj prepleten in soodvisen, ni poti nazaj in ni pobega od mnogovrstnega sovplivanja. Biti pomeni biti v odnosu.

Najnovejša produkcija Studia 25 je bila izbrana na mednarodnem razpisu Pan-Adria, ki vključuje pet partnerjev (Zavod EN-KNAP, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, Kulturno-umetniško društvo Moment, SNG Nova Gorica in Zagrebški plesni center). Predstava z naslovom Free Standing na oder postavlja štiri izjemne in raznolike umetnike Mašo Kagao Knez, Kajo Lin J. Avguštin, Josepha Nzobandora – Jose-a in Kany-a Obengo.

Kolofon

Avtorji predstave in nastopajoči: Kaja Lin J. Avguštin, Kany Michel Obenga, Joseph Nzobandora – Jose, Maša Kagao Knez
Avtor glasbe in songov: Joseph Nzobandora – Jose
Oblikovalec svetlobe: Danilo Pečar
Kostumografija: Katja Somrak, Dominika Zver
Promocijske fotografije: Anka Simončič
Fotografije s predstave: Boštjan Lah
Produkcija: Studio 25
Koprodukcija: mednarodna mreža Pan-Adria (Zavod EN-KNAP, Hrvaški kulturni dom na Sušaku, Moment, SNG Nova Gorica in Zagrebški plesni center)
Partner: Lutkovno gledališče Maribor
S podporo: Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS
Premiera: 9. 1. 2020 / Center kulture Španski borci, Ljubljana

 

O ustvarjalcih:

Maša Kagao Knez (1978), je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. Z uprizoritvenimi umetnostmi se je srečala že kot otrok skozi delo svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez. Izobraževala se je pri številnih mentorjih doma in v tujini ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani, oktobra 2016 pa je vpisala magistrski študij Umetnost giba na AGRFT (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) v Ljubljani. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kakor tudi z neodvisnimi producenti. Od leta 2009 do 2014 je zastopala kulturno-umetniško društvo Baobab, ki ga je leta 2009 soustanovila s plesalko Dalando Diallo in glasbenikom Damirjem Mazrekom. V okviru tega društva, ki deluje na področju plesa, glasbe in gledališča, je soustvarjala predstave, projekte in mednarodni festival afriške kulture Baofest. Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25, ki ga zastopa Andreja Potočnik, ter umetniška vodja Plesnega studia XXV na Parmovi 25. Hkrati ustvarja plesne predstave: zadnja v nizu številnih predstav Koncert za Mam je nastala v letu 2017. Leta 2013 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko, leta 2016 pa je duet, ki sta ga ustvarila z glasbenikom Muratom, osvojil tretjo nagrado na XX. Festivalu koreografskih miniatur v Beogradu.

Kaja Lin (1990) je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, ki je svojo razgibano umetniško pot začela po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani (2009). Po diplomi je sedem let preživela v tujini, najdlje v Izraelu, kjer je plesala v teatrih Kibbutz Contemporary Dance Company II in Fresco Dance Company ter v številnih lastnih projektih in projektih drugih koreografov. Sprejeta je bila v tudi v projekt Excellent Dancers project pri Batsheva Dance Company. Od leta 2015 do 2017 je bila zaposlena v teatru ImPerfect Dancers Company v Italiji. Svoje lastne korografije je imela priložnost predstaviti na: International Festival of Performing Arts v Indiji, v teatru Suzanne Dellal (Tel Aviv, Izrael), teartu Zichri (Kibbutz Ga’aton, Izrael), 6. Plesni Nacionali (Španski Borci) in 9. Festivalu Front@ sodobnega plesa (Murska Sobota). V Sloveniji je sodelovala v projektih Kjare Starič Kjara’s Dance Project (2011, 2015, 2019) in MN Dance Company (2016/2017). Leta 2019 je na odru Špankih borcev nastopila z avtorsko predstavo Corpus Aurora. Kaja Lin je samostojna ustvarjalka, ki sodeluje tudi v mednarodnih projektih in je soustavnoviteljica mednarodne mreže The Foreigners Collective s sedežom v Detrotu, USA.

Joseph Nzobandora (1978) z umetniškim vzdevkom Jose deluje na različnih umetniških področjih. Skupaj z Muratom ustvarja glasbo kot hiphop izvajalec (sodelovanje pri prvi slovenski hiphop kompilaciji 5 min of fame – Za narodov blagor), V besedi je moč (Murat&Jose), Yoyocuts (Murat&Jose + BC 400 iz Londona) in Tuki not (Murat&Jose Band). Sodeluje s številnimi glasbeniki (med njimi so Tomi Meglič, Rok Golob, Janez Bončina Benč, Heavy Les Wanted, soul in gospel skupina Firm Soundation iz Los Angelesa, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester Slovenske filharmonije). Deluje v gledališču kot igralec v različnih slovenskih in hrvaških gledališčih ter kot animator lutk, za kar je prejel več mednarodnih nagrad. Ustvarja glasbo in piše pesmi za gledališke predstave, radijske igre in televizijske oddaje za odrasle, mladino in otroke. V letu 2015 je ustanovil svoje gledališče – Gledališče MalihVelikih, v okviru katerega ustvarja svoje avtorske predstave. V zadnjem času je v sodelovanju z Mašo kagao Knez vse bolj aktiven tudi v plesnih predstavah kot avtor glasbe, dramaturg, igralec in gibalec (Momentum Avenija ujetih trenutkov (2015), Posvetitev pomladi (2016), Lakeless (2017), Koncert za Mam (2017)).

Kany Michel Obenga (2001) je izobrazbo zaključil na gimnaziji Ledina in sedaj obiskuje Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana. Njegove prve plesne izkušnje vklučujejo plesanje v plesnih šolah (Urška, Artifex) in udeleževanje plesnih seminarjev (Arsana Art Dance, VIBRA, Ballet Masterclass – Aleksandr Lukjanov…). Od leta 2017 sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana v predstavah Carmina Burana (SNG Opera in balet Ljubljana, 2017, 2018), Prodana nevesta (SNG Opera in balet Ljubljana, 2019), s Cankarjevim domom Ljubljana v Opera za mlade: Všeč si mi (2018, 2019), Briljantina (Grease) (Slovenija, 2018, 2019). Nastopal je tudi v filmskih produkcijah Na sončni strani alp (2008), Limonada (AGRFT študentska produkcija/projekt, 2012) in Codelli (2017). Leta 2019 se je pridružil Kjara’s Dance Project v projektu Human.

Galerija

free standing lah 2 free standing lah 3free standing lah 1