Mojster in Margareta: Seansa Bulgakov

Seansa Bulgakov je bila premierno uprizorjena kot zaključni del Vražjega triptiha v okviru predstave Mojster in Margareta, zdaj pa je na sporedu kot samostojna predstava. Gre za rekonstrukcijo romana, postavljeno na dinamiki kontrastov med burko in abstraktnimi slikami gledališča objektov, ki so ostale na pogorišču zmede, ki jo je za seboj pustil Satan s svojimi pajdaši. V svoji fragmentiranosti ter z ritmizacijo besed, gibov in zvokov povezuje asociacije na današnji obsedeni svet in tragično plat slehrnika s svojimi težavami, strahovi in poželenji.

Trio igralcev, animatorjev in glasbenikov gledalca postavi v vlogo pričevalca in priče posameznim dogodkom, ter ga v dinamičnem tempu pripelje skozi nekatere avtorsko interpretirane slike romana. Igra polna dramske ekspresije, poetičnih impresij, igrivosti ter hkratnega spogledovanja z ironično kritiko sveta, bo pustila različne vtise in možnosti interpretacije. Smisel odkrivamo bodisi v mesenosti Bulgakovove snovi, ki v obliki gledališča objekta oživlja pred našimi očmi, bodisi v glasbeni dramaturgiji dela, ki je na trenutke izrazito koncertna. V predstavi prepoznamo sebe, kot pacienta v družbenem sanatoriju ali se preprosto prepustimo toku asociacij v seansi polni domiselnih preobratov.

Uprizoritev je na Intimnem odru gostovala v sklopu 10. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2019 v organizaciji Lutkovnega gledališča Maribor. Predstava je namenjena odraslim in mladostnikom od 16. leta naprej.

Bulgakov
gledališče predmetov
Matija Solce
Mojster in Margareta

Pretekle predstave

12. september 2019 / Intimni oder, GT22
Režiser in avtor priredbe:

Matija Solce

Scenograf:

Tomáš Žižka

Dramaturga:

Tjaša Bertoncelj, Benjamin Zajc

Avtor lutk:

Brane Solce

Oblikovalec luči:

Kristjan Vidner

Video:

Gregor Gobec

Igrajo:

Gašper Malnar, Miha Arh, Filip Šebšajevič

Trajanje:

60 minut

Produkcija:

Lutkovno gledališče Ljubljana