Nedoločena frekvenca

N E D O L O Č E N A   F R E K V E N C A  je poglobljen dinamičen plesni koncert, ki ga izvajajo trije plesalci in štirje tolkalci. Občinstvo je povabljeno na potovanje po nenehno spreminjajočih se konstelacijah, po katerih se trojica plesalcev usmerja v dinamičnem spektru gibalnih kvalitet in stanj. Zasnova projekta je nastala iz spraševanja o pomenu spomina v sedanjem trenutku in se vrti okoli verižnega učinka, ki ga imajo celo dozdevno manj pomembne izkušnje na našo identiteto. Izbrana glasba, gib in svetloba ustvarjajo bogat mozaik teksture, prostora, časa in arhitekture. Vprašanja kvantne mehanike, polarnosti in dvojnosti povzdignejo delo, medtem ko plesno telo postaja vodnik za uresničitev in udejanjenje običajno neotipljivih vidikov, zaradi katerih smo to, kar smo. Delo upošteva neskončno mrežo povezav in konfiguracij, ki obstajajo med nami, medtem ko izvajalci utelešajo in ponazarjajo polarnosti igre in moči. Z ritmi bobnov je bil ples povezan skozi celotno človeško zgodovino. Za tokratni plesni koncert so izvajalci izbrali skladbe, ki izžarevajo močan ritualni utrip in bogato zvočnost.

O AVTORJIH:

Charlie Brittain (UK) je koreograf, plesalec in plesni učitelj, vpet v mednarodna umetniška okolja. Zaključil je mednarodno plesno akademijo SEAD (AT) v Salzburgu, z odliko diplomiral na šoli za uprizoritvene umetnosti Tring Park (UK) ter na London Contemporary Dance School (shema CAT). Je reden gost različnih plesnih skupin, festivalov in projektov v Veliki Britaniji in tujini, kjer uprizarjajo njegove koreografije. Ob svojem samostojnem statusu plesalca je tudi pridruženi kreativni direktor nacionalnega mladinskega baleta Velike Britanije, pridruženi umetnik angleškega nacionalnega baleta (ENB) in vodja vaj pri plesni skupini Richarda Chappella.

Milan Tomášik (SK/SLO) je koreograf, plesalec in plesni učitelj, predan poučevanju, ustvarjanju in izvajanju. Študiral je na Konservatoriju J. L. Bellu (SK), Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi (SK) in mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S. (BE). Že dvajset let poklicno nastopa in sodeluje z umetniki po vsej Evropi. Je soustanovitelj kolektiva Les SlovaKs, s katerim je ustvaril tri celovečerne plesne predstave in z njimi uspešno nastopal po svetu. Je prejemnik štipendije Dance Web na dunajskem festivalu ImpulsTanz (AT) in nagrade mesta Prievidza (SK) za zasluge pri promociji sodobnega plesa doma in v tujini.

Endi Schrotter je plesalec generacije »milenijcev«. Plesno izobraževanje je začel leta 2011 v srednji šoli za sodobni ples “Ana Maletic” in ga nadaljeval na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu na Hrvaškem, kjer je tudi diplomiral. Skozi šolanje se je izpopolnjeval v razredih Freya Fausta, Milana Tomašika, Guya Naderja, Mateja Kejžarja, Forinerja Oritza, Magdalene Reiter, Petre Hrašćanec, Lurelin Richards in mnogih drugih.

Skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP) deluje od leta 1999. Akademske tolkalce je združila želja po kakovostnem komornem muziciranju ter raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Edinstveno skupino sestavljajo uveljavljeni tolkalci iz različnih koncev Slovenije, ki so se do sedaj predstavili na številnih koncertnih odrih doma in na tujem; v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Črni Gori, Litvi, Južni Koreji in na Hrvaškem ter Češkem. Skupina je leta 2013 za svoje delo prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa Nagrado Prešernovega sklada

gib
glasba
neotipljivo
pan-adria
ples
plesni koncert
tolkala

Video

Pretekle predstave

27. oktober 2021 / Španski borci, Ljubljana
11. september 2021 / Zagrebški plesni center
29. oktober 2021 / Hrvaški kulturni dom na Sušaku, Rijeka
30. oktober 2021 / Amfiteater II. gimnazije Maribor
31. oktober 2021 / Mestno gledališče Giuseppe, Gorica
14. december 2021 / Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Koreografija:

Charlie Brittain in Milan Tomášik

Izvedba:

Charlie Brittain (UK), Endi Schrotter (HR) in Milan Tomášik (SK/SLO)

Glasba:

Franci Krevh: MOZAIKI 1
Ištvan Marta: DOLL’S HOUSE STORY
Elliot Cole: POSTLUDES FOR BOWED VIBRAPHONE
Franci Krevh: MOZAIKI 2

Izvedba:

Slovenski tolkalni projekt: Matevž Bajde, Tomaž Lojen, Franci Krevh in Luka Jahn (k.g.)

Kostumi:

Danijela Valentić Sever

Oblikovanje luči:

Charlie Brittain, Milan Tomášik in Aljaž Zaletel

Tehnični direktor:

Aljaž Zaletel

Produkcijski menedžer:

Milan Tomášik

Fotografija:

Neven Petrović

Produkcija:

Društvo Slovenski tolkalni projek in KUD Cortesia

Koprodukcija:

Mreža Pan-Adria: Zavod EN-KNAP, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Kulturno-umetniško društvo Moment, SNG Nova Gorica, Zagrebački plesni centar, a.ArtistiAssociati Soc. Coop. in Zagrebački plesni ansambel

Sofinanciranje:

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Premiera:

11. septembra 2021, Zagrebački plesni centar