Sorry

Predstavo je navdihnila knjiga Parazit francoskega filozofa Michela Serresa in njegova teza, da je parazitizem edino možno naravno razmerje. Parazit. Tisti, ki jemlje hrano iz mize drugega, ki izkorišča, izrablja, zlorablja. Tisti, ki se zažira, ki ničesar ne daje v zameno, ki ničesar ne ustvarja, ničesar ne deli z drugimi, ki nikomur ni v oporo in se za nikogar ne žrtvuje.

V času poveličevanja brutalne moči, v času posojil, dolgov, prevar, podrejenosti, manipulacij in medsebojne odvisnosti, je parazita zelo težko prepoznati. Drug v drugega uperjamo prst, obtožujemo se z zažiralci in krvosesi, se branimo pred temi očitki in ogorčeno zagovarjamo svojo nedotakljivost. Nihče noče biti parazit, to nizkotno in zavržno bitje evolucije, ta cinična pomota narave. Kaj pa, če razmerje temelji zgoj na enosmernem odnosu dajanja in jemanja – in nič drugega? Je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršnokoli razmerje?

Serres trdi, da je parazitizem temeljno “dejstvo” obstoja vsakega živega bitja. Parazitski odnos je oblika neločljivega in nedemokratičnega sožitja, razmerje  vzajemne soodvisnosti, v katerem vsaka poteza postane člen neskončne verige namenov in reakcij. Parazit je strategija preživetja. Parazit zavrača nasilje. Dokler gostitelj ostaja pri življenju, dokler se lahko hrani z njegovim življenjem, parazit živi v harmoniji z njim. Ideali parazita so nepremičnost, hibernacija, popolna podreditev… Dokler se njegov gostitelj lahko premika in diha – pa naj je to partner, družina, mesto, država, kontinent ali planet – je parazit svoboden.

Anita Wach in Grega Zorc grizeta, grabita, objemata, sesata drug drugega. Parazitirata in se opravičujeta. Andrej Fon parazitira svoj saksofon brez opravičil. Neločljivo soobstajajo. V razmerju vzajemne soodvisnosti vsaka njihova akcija postaja člen neskončne verige namenov in odzivov.

Michel Serres
naravno razmerje
parazit
performans
soodvisnost

Pretekle predstave

09. marec 2019 / Intimni oder, GT22
Projektna zamisel:

Anita Wach

Zasnova in razvoj performansa:

Anita Wach in Grega Zorc

Uprizoritveni koncept in umetniško vodstvo:

Bojan Jablanovec

Zvok:

Andrej Fon

Izvajalci:

Anita Wach, Grega Zorc, Andrej Fon

Produkcija:

Via Negativa in zavod Sploh

Koprodukcija:

Festival Body/Mind, Varšava

Producentka:

Špela Trošt

Odnosi z javnostjo:

Sara Horžen

Foto:

Marcandrea

Video:

Martina Dervarič

Podpora:

Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana