Živela vulva!

Namizni muzikal po motivih Liv Strömquist

Navkljub tisočletjem obsesivnega ukvarjanja z ženskim spolnim organom se postavlja vprašanje, koliko ga dejansko poznamo. Živela vulva! nagajivo in humorno spregovori o nadvse resnih in pomembnih temah. V predstavi tako slovesno razglasimo lestvico zaslužnih zatiralcev ženske seksualnosti, razvozlavamo večstoletno misteriozno izginotje ščegetavčka in ponavljamo besedo vagina, dokler se ta ne čuti več kot tabu, ampak kot izrekanje svobode.

Ženska seksualnost zaposluje (moško) domišljijo od začetkov človeštva. Vsaka večja družbeno-politična sprememba je imela za svoje poslanstvo redefinirati pozicijo žensk: od čaščenja boginj plodnosti, izgona iz raja, čarovniških procesov, klitoridektomij in drugih oblik zdravljenj ženske spolne sle do objektifikacije ženskega telesa v kapitalistični današnjosti.

Risoroman Prepovedani sad švedske striparke Liv Strömquist, ki je pri nas izšel v prevodu Mite Gustinčič Pahor pri založbi Vige Vage knjige, je družbenokritična, politična, feministična in humorna vizualna raziskava percepcije spolnih organov in ženske seksualnosti skozi čas. Avtorica (s sprotno navedbo virov) pregleda temeljne zgodovinske, sociološke in medicinske teorije, ki še danes vplivajo na položaj žensk in deklet; tako na individualni kot na kolektivni ravni. Ustvarjalci predstave Živela vulva! smo v risoromanu videli inspirativen odrski material. Navidezno lahkoten, sarkastičen način striparske pripovedi je ponujal zanimivo izhodišče za razmislek o ustreznem žanrskem okvirju in gledališkem jeziku, ki bi zmogel biti tako parodičen kot aktivističen. Zamolčane matriarhalne družbe, spol kot družbeni konstrukt, patologizirano in zatirano (žensko) poželenje, ženska (ne)enakopravnost, vpliv družbene pripovedi o spolnosti na žensko identiteto so samo nekatere izmed tem, ki jih osvetli predstava. Živela vulva! tako spregovori o zamolčanem, slavi zaničevano in odpira javni prostor za razmislek o najintimnejšem.

feminizem
seksualnost
vagina
vulva
zgodovina

Nagrade in festivali

  • nagrada za žlahtnega režiserja Primožu Ekartu na 29. festivalu Dnevi komedije, 2021

Video

Pretekle predstave

27. avgust 2021 / Intimni oder GT22
28. avgust 2021 / Intimni oder GT22
22. april 2022 / Intimni oder GT22
23. april 2022 / Intimni oder GT22
Režiser:

Primož Ekart

Igrajo:

Barbara Kranjc Avdić, Maja Kunšič, Zala Ana Štiglic, Iva Lazar

Besedila songov:

Ana Duša

Avtor glasbe:

Davor Herceg

Korepetitorja:

Ana Duša, Davor Herceg

Dramaturginja:

Simona Hamer

Lektorica:

Maja Cerar

Kostumografinja:

Gordana Bobojević (obleke Bobo)

Scenograf:

Primož Ekart

Oblikovanje luči:

Janko Oven

Tehnična podpora:

Matej Primec

Fotograf:

Matej Povše

Trajanje:

50 minut

Produkcija:

Zavod Imaginarni

Koprodukcija:

Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana